Första karelaren i Älghund-SM

För första gången har en icke gråhund eller jämthund lyckats kvalificera sig till SM för älghundar. Den karelska björnhunden Vitmossens Meja, ägare Anders Lundmark, Jörn, som tävlar för Västerbottens Älghundklubb blir därmed historisk.

SM för älghundar arrangeras den 28 september för 13 året i följd. Värd för årets arrangemang är Västsvenska Älghundklubben med tävlingsförläggning i Ed. SM:et kommer som vanligt att direktsändas på Internet (www.jaktjournalen.se) där alla älghundintresserade kan följa dramatiken minut för minut.
Deltagande hundar:

Västerbottens Älghundklubb
Vitmossens Meja, Karelsk björnhund
Anders Lundmark, Jörn

Sydsvenska Älghundklubben
Vederslövs Zingo, gråhund
Stefan Carlsson, Växjö

Gävleborgs Älghundklubb
SUCH SJ(LÖ)CH Ryvikens Viskas, jämthund
Per Sundman, Iggesund

Västernorrlands Älghundklubb
Ringkallens Elektro, jämthund
Mikael Eriksson, Kramfors

Västsvenska Älghundklubben
Härkilas Acka III, jämthund
Kjell Lennartsson, Sätila

Norrbottens Älghundklubb
SUCH SJCH Järvås Birka, gråhund
Anders Semberg, Svappavaara

Östsvenska Älghundklubben
Pirkkonojas Benny, gråhund
Rolf Wicksell, Uppsala

Bergslagens Älghundklubb
SJ(LÖ)CH Bovattnets Boss, jämthund
Per Olsson, Filipstad

Dalarnas Älghundklubb
SJCH Åsktallens Tom, jämthund
Per-Ola Tjulander, Borlänge

Jämtland/Härjedalen
Fäbobergets Hivo, jämthund
Magnus Mattson, Bräcke

AKTUELLT

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Annonser