Första dödsfallet i harpest!

En äldre man i Värmland har avlidit sedan han drabbats av harpest. Det kan vara det första kända fallet i Sverige.

Mannen som avlidit var en sjuk och skör person uppger man från sjukhuset i Torsby.

Harpest sprids oftast till människa via myggor och fästingar. I de fallen syns betten tydligt och lymfkörtlarna brukar svullna upp. Eftersom det inte är myggtider så tror läkarna att mannen blivit smittad av bakterien genom att andas in den.

Det kan ske genom direkt kontakt med en hare eller annan gnagare. Eller att patienten andats in damm som innehållit sjuka gnagares urin.

Mannen hade flera sjukdomar sedan tidigare och var redan svag. När han kom in till sjukhus hade han inga symptom på harpest, förutom feber.

Eftersom det förekommit flera fall av harpest i Värmland togs ändå ett blodprov. Det visade sig att han var smittad.

– Det här är egentligen inte någon allvarlig sjukdom, men när någon redan svag drabbas så kan vad som helst bli fatalt, säger Karin Lundin, till Aftonbladet.

Trots att det sattes in antibiotika gick personens liv inte att rädda.

Harpest, eller tularemi, är anmälningspliktigt och måste rapporteras in. Därför har landstinget och Smittskyddsinstitutet kontroll på de fall som konstaterats. Antalet konstaterade fall har ökat i år.

Hittills har 378 harpestfall rapporterats in, jämfört med 244 fall under hela 2009. I Stockholms län har en stor ökning skett sedan förra året. Fram till den 3 november hade 50 fall anmälts. Det kan jämföras med 20 fall under hela 2009.

Jägare är en speciellt utsatt grupp när de övernattar i jaktstugor där möss uppehållit sig.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser