Första dödsfallet i harpest!

En äldre man i Värmland har avlidit sedan han drabbats av harpest. Det kan vara det första kända fallet i Sverige.

Mannen som avlidit var en sjuk och skör person uppger man från sjukhuset i Torsby.

Harpest sprids oftast till människa via myggor och fästingar. I de fallen syns betten tydligt och lymfkörtlarna brukar svullna upp. Eftersom det inte är myggtider så tror läkarna att mannen blivit smittad av bakterien genom att andas in den.

Det kan ske genom direkt kontakt med en hare eller annan gnagare. Eller att patienten andats in damm som innehållit sjuka gnagares urin.

Mannen hade flera sjukdomar sedan tidigare och var redan svag. När han kom in till sjukhus hade han inga symptom på harpest, förutom feber.

Eftersom det förekommit flera fall av harpest i Värmland togs ändå ett blodprov. Det visade sig att han var smittad.

– Det här är egentligen inte någon allvarlig sjukdom, men när någon redan svag drabbas så kan vad som helst bli fatalt, säger Karin Lundin, till Aftonbladet.

Trots att det sattes in antibiotika gick personens liv inte att rädda.

Harpest, eller tularemi, är anmälningspliktigt och måste rapporteras in. Därför har landstinget och Smittskyddsinstitutet kontroll på de fall som konstaterats. Antalet konstaterade fall har ökat i år.

Hittills har 378 harpestfall rapporterats in, jämfört med 244 fall under hela 2009. I Stockholms län har en stor ökning skett sedan förra året. Fram till den 3 november hade 50 fall anmälts. Det kan jämföras med 20 fall under hela 2009.

Jägare är en speciellt utsatt grupp när de övernattar i jaktstugor där möss uppehållit sig.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser