Första djuret i hybridskyddsjakten fällt

Eskilstuna (JJ) I måndags sköts en varg eller en varghybrid i skyddsjaktsområdet i Södermanlands län. Vad det är för djur får genetikerna på Grimsö ta reda på.

Foto: Länsstyrelsen

Det fällda djuret var en normalfärgad hane. Jakten ägde rum i det angivna skyddsjaktsområdet i Eskilstuna, Katrineholms samt Vingåkers kommun.

I går ankom kroppen Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) i Uppsala. Erik Ågren, veterinär berättar att ett vävnadsprov från djuret kommer skickas till genetiker på SLU i Grimsö. Dessa får ta reda på om det rör sig om en hybrid eller varg.

Redan nu finns DNA-analyser av tre hybridindivider. Vävnadsprovet från måndagens fällda djur kommer att matchas mot dessa.

Ett svar från Grimsö på om det fällda djuret är en hybrid eller inte tar omkring fem arbetsdagar om provet som inkommer är akut prioriterat.

 

AKTUELLT

Hamilton överst på tronen

Knistad (JJ) Det blev Jesper Karlsson med sin duktiga hamiltontik Malmbäckaren Foxii som tog hem årets Stövar-SM för rävhundar med en mycket stark elitetta.

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Debatt: Vi behöver skjuta fler vargar i Sverige

Svenska Rovdjursföreningens styrelseledamot Björn Ljunggren har i en debattartikel i en lång rad svenska dagstidningar efterlyst fler vargar i Sverige. Här svarar jägaren Anders Lindell på Ljunggrens artikel och föreslår istället utökad vargjakt.

Annonser