Första djuret i hybridskyddsjakten fällt

Eskilstuna (JJ) I måndags sköts en varg eller en varghybrid i skyddsjaktsområdet i Södermanlands län. Vad det är för djur får genetikerna på Grimsö ta reda på.

Foto: Länsstyrelsen

Det fällda djuret var en normalfärgad hane. Jakten ägde rum i det angivna skyddsjaktsområdet i Eskilstuna, Katrineholms samt Vingåkers kommun.

I går ankom kroppen Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) i Uppsala. Erik Ågren, veterinär berättar att ett vävnadsprov från djuret kommer skickas till genetiker på SLU i Grimsö. Dessa får ta reda på om det rör sig om en hybrid eller varg.

Redan nu finns DNA-analyser av tre hybridindivider. Vävnadsprovet från måndagens fällda djur kommer att matchas mot dessa.

Ett svar från Grimsö på om det fällda djuret är en hybrid eller inte tar omkring fem arbetsdagar om provet som inkommer är akut prioriterat.

 

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser