Uppdaterad: Första björnen i Värmland fälld

Sysslebäck (JJ) I förmiddags fälldes den första björnen i Värmland. Björnen sköts i närheten av Höljes.

Clas Halvarsson, Höljes med sin första björn.

Värmlands län har två björnar i tilldelning på årets licensjakt och det dröjde fram tills i morse innan den första av de två kunde fällas.

Björnjakten ägde rum i trakterna kring Höljes i Torsby kommun.

– Vi har försökt att jaga ett bra tag men det har varit väldigt lugnt här den senaste tiden. Vi brukar ha björn i området under våren men efter midsommar försvinner de. Först nu i september kommer de tillbaka, säger Claes Halvorsson som lyckades fälla björnen.

Jakten startade i Höljes och två plotthundar höll igång jakten i fyra timmar innan Claes kunde komma till skott inne i en planteringen.

– Det var jätte tätt och vi hade gjort flera försök tidigare men inte ens sett björnen. Till sist gick vi bara på och jag kunde fälla den på sex meter, säger han.

Björnen, en hanne, har inte besiktats ännu men Claes uppskattar vikten till 100-120 kilo.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser