Första björnen i modern tid fälld i Hallen

HALLEN (JJ) Under söndagsmorgonen fälldes första björnen i modern tid i Hallen. Björnen var en hane på 230 kilo och sköts av Stig Albertsson från Mårdsunds jaktlag, rapporterar ltz.se.

I går hade fem jaktlag gått ihop för en gemensam jaktdag på björn i Hallen. Det gav resultat direkt. 

– Det är tack vare vårt samarbete jaktlagen emellan och två bra jakthundar, säger Stig Albertsson, till ltz.se.

Sammanlagt 14 jägare från Halabacken-, Brasta-, Mårdsund-, Våge- och Björes jaktlag deltog tillsammans med två hundförare och två duktiga hundar. Samarbetet var unikt i modern tid menar Kurt Öwre, jakledare i Mårdsunds jaktlag.

– Det här var första organiserade björnjakten i Hallen sedan i början av 1900-talet. Det här samarbetet har varit otroligt inspirerande. Samarbetet har tagit några år att få till eftersom alla markägare måste vara överens att upplåta marken, säger Kurt Öwre.

De två hundförarna Lari Mann och Anders Bodin, Härjedalen, kallades också in eftersom man i Hallen inte hade hundar specialiserade på björn.

Resultatet vart succé och efter bara en kort stund kunde björnen fällas med två skott.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser