Första björnen i backen för Salomonssons hundar

Dorotea (JJ) De första dagarnas björnjakt har varit ovanligt seg för Robert Salomonsson, Borgafjäll. Men i dag föll första björnen och nu kanske det följer en ketchupeffekt.

Per-Ola Nilsson med Urac och Pelton vid dagens björn, upplagd på Kanadensiskt maner.

– Det har varit en jäkla trög start, värmen har varit jobbig, men det har ändå gått bra för de andra i norra Björnhundspoolen, berättar Robert Salomonsson.

De tre första dagarna har man bandat med hundarna i hemområdet utan att hitta någon björn att släppa på.

– Vi har haft ett uppslag i Brunflo där jägarna såg en björn kvällen innan, men spåren blev tio timmar gamla innan jag var där och med rådande förhållanden klarade helt enkelt inte hundarna att hitta björnen. Sedan har jag varit på en jakt där björnen också klara sig undan.

I går kväll såg Martin Ottosson, Åsele, en av hundförarna i norra Björnhundspoolen, en björn när han själv var inringd på en annan björn och bollade över denna björn till Robert.

– Tidigt i morse var jag på plats i Låitavare på Västerbottenssidan av jämtlandsgränsen. Jag spårade först i band med Urac och Pelton och när jag såg att hundarna kände spåret släppte jag dem. Björnen hade gått och ätit bär på stora hyggen och efter 7,5 till 8 km spårning hittade hundarna björnen och det blev ståndskall i upptaget.

Per-Ola Nilsson slog följe med Robert och de gick tillsammans in på ståndskallet.

– Jag vet faktiskt inte säkert om vi stötte, men när vi var nära gjorde björnen plötsligt en rusch och tog våra bakspår och sprang ut på en skogsbilväg som den följde i 1,5 km, sedan vände den upp i samma område där hundarna hittade björnen. Det har jag aldrig varit med om tidigare, men det var intressant.

– Björnen lade sig på ståndet och vi satte oss helt enkelt i rätt vind och väntade för att se vad som skulle hända. Björnen och hundarna var då bara cirka 30 meter ifrån oss och efter en stund började björnen göra utfall på hundarna. Och då fick vi chansen, efter ett utfall kom björnen sakta gående med bredsidan mot oss och när hundarna var på sidan viskade jag till Per-Ola att han skulle skjuta, sedan kastade björnen runt och hundarna blev närgångna, då väntade vi, men strax därefter föll björnen ihop, berättar Robert.

Björnen ser väldigt stor ut på bilden?

– Ha ha, jag har ju varit i Kanada och lärt mig hur man lägger upp en björn för att den ska se stor ut. Men den var fin, en hane på 202 kg. Så nu får vi hoppas att det släpper och att det blir svalare, säger Robert.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser