Första björnen i backen för Salomonssons hundar

Dorotea (JJ) De första dagarnas björnjakt har varit ovanligt seg för Robert Salomonsson, Borgafjäll. Men i dag föll första björnen och nu kanske det följer en ketchupeffekt.

Per-Ola Nilsson med Urac och Pelton vid dagens björn, upplagd på Kanadensiskt maner.

– Det har varit en jäkla trög start, värmen har varit jobbig, men det har ändå gått bra för de andra i norra Björnhundspoolen, berättar Robert Salomonsson.

De tre första dagarna har man bandat med hundarna i hemområdet utan att hitta någon björn att släppa på.

– Vi har haft ett uppslag i Brunflo där jägarna såg en björn kvällen innan, men spåren blev tio timmar gamla innan jag var där och med rådande förhållanden klarade helt enkelt inte hundarna att hitta björnen. Sedan har jag varit på en jakt där björnen också klara sig undan.

I går kväll såg Martin Ottosson, Åsele, en av hundförarna i norra Björnhundspoolen, en björn när han själv var inringd på en annan björn och bollade över denna björn till Robert.

– Tidigt i morse var jag på plats i Låitavare på Västerbottenssidan av jämtlandsgränsen. Jag spårade först i band med Urac och Pelton och när jag såg att hundarna kände spåret släppte jag dem. Björnen hade gått och ätit bär på stora hyggen och efter 7,5 till 8 km spårning hittade hundarna björnen och det blev ståndskall i upptaget.

Per-Ola Nilsson slog följe med Robert och de gick tillsammans in på ståndskallet.

– Jag vet faktiskt inte säkert om vi stötte, men när vi var nära gjorde björnen plötsligt en rusch och tog våra bakspår och sprang ut på en skogsbilväg som den följde i 1,5 km, sedan vände den upp i samma område där hundarna hittade björnen. Det har jag aldrig varit med om tidigare, men det var intressant.

– Björnen lade sig på ståndet och vi satte oss helt enkelt i rätt vind och väntade för att se vad som skulle hända. Björnen och hundarna var då bara cirka 30 meter ifrån oss och efter en stund började björnen göra utfall på hundarna. Och då fick vi chansen, efter ett utfall kom björnen sakta gående med bredsidan mot oss och när hundarna var på sidan viskade jag till Per-Ola att han skulle skjuta, sedan kastade björnen runt och hundarna blev närgångna, då väntade vi, men strax därefter föll björnen ihop, berättar Robert.

Björnen ser väldigt stor ut på bilden?

– Ha ha, jag har ju varit i Kanada och lärt mig hur man lägger upp en björn för att den ska se stor ut. Men den var fin, en hane på 202 kg. Så nu får vi hoppas att det släpper och att det blir svalare, säger Robert.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser