Första björnen för Robert Edelbros plotthund

Robert Edelbro, Harads sköt den första björnen efter sin nyligen importerad plotthund Train och Johan Öhman och Jimmy Mårtenssons tik Zoie. Södra Bredåkers (JJ) Efter ett långt spårarbete och ett kort drev sköt Robert Edelbro en björn efter sin nyimporterade plotthund Train och Jimmy Mårtensson och Johan Öhmans tik Zoie.

Johan Öhman jagade i mitten av september en vecka på Johans gamla hemmamarker på Södra Bredåkers viltvårdsområde tillsammans med Jimmie Mårtensson. På väg till arbetet på morgonen fick Johans pappa L-G Öhman syn på en björn som gick över vägen.

Efter att ha löst gästkort på området kunde Johan, Jimmie och renägaren Robert Edelbro släppa två hundar på spåret.  Jaktledaren Peder Hedman ansvarade för jakten och kontaktade grannlagen.

Johan berättar för Jaktjournalen att det var en upplevelse att åter få jaga på sina hemmamarker och att spårningen vid ett tillfälle gick över föräldrarnas skogsskifte. Två timmar efter att björnen var synlig vid vägen hade den hunnit simma tre gånger och gått drygt tre kilometer.

När upptaget till sist kom gick allt väldigt fort. Jimmy såg en skymt av björnen i en ungskog, men kunde inte skjuta. Efter ett kortare drev kunde Robert Edelbro fälla björnen med unghundarna bara tio meter bakom björnen. Björnhanen vägde 50 kilo.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser