Första älgen blev en riktig drömtjur

Särna (JJ) Mikael Helgesson har suttit på älgpass varje höst i sju år. Hittills har det varit stolpe ut, men den här septemberjakten stämde allt. Nu är nollan spräckt. Och vilken älg det blev.

Mikael Helgesson kommer inte glömma gårdags älgjakt i första taget. Foto: Privat

Man måste ändå säga att Mikael Helgesson har ett stort tålamod. Att vara passkytt under älgjakt kan innebära många timmar av sysslolöshet med endast lavskrikor som sällskap. I sju år har han deltagit både på både septemberjakt och på oktoberjakt. Den här septemberjakten jagade Mikael söder om Särna i Norra Dalarna.

– Det har inte klaffat. Älgar har jag i och för sig sett. Men det har varit stolpe ut hela tiden. Antingen har hållen varit för långa eller så har det varit fel älg som kommit i passet.

Jakten i går började heller inte bra för Mikael.

– Jag hade fått ett vägpass långt söder ut i såten. Hundarna jobbade med älg längst i norr. Det var med andra ord rätt iskallt, säger han.

Mikael hade stått pass en dryg timme när plötsligt det ringde i telefonen. Han hade naturligtvis ljudlöst men kände vibrationerna i fickan och tog upp telefonen för att se vem det var.

– Jag hade precis stoppat ner telefonen igen när jag slog ett öga ner längs med vägen. Då stod älgen redan i diket och det blev snabba ryck.

Mikael lyfter geväret och får i väg ett skott. Älgen markerar men går undan.

– Jag hann se att det var en stor älg, berättar han.

Mikael rapporterade skottet på radion och en hundförare dök snart upp med en hund för att spåra.

– När vi hade gått över en liten kulle och kom ner på en myr knackade hundföraren mig på axeln och pekade framåt. Där låg den. Då kom glädjen. Vilken tjur det var.

Hela jaktlaget gratulerade premiärskytten och stämningen var god. Någon våg fanns inte tillgänglig för invägning men det råder ingen tvekan om att det var en rejäl tjur med 17 taggar.

– Nu ska jag hem och smälta det här, men ser redan framemot oktoberjakten hemma i Falun.

Stortjuren försökte smita ut bakvägen men där stod Mikael Helgesson, som äntligen fick spräcka nollan. Foto: Privat

AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Webbradio: Så ska vargarna i Rackstadreviret tas bort

Värmland (JJ) Vargdödade jämthundshanen Emil kommer att betyda slutet för Rackstadreviret. Alfavargarna ska skjutas och länsstyrelsens förhoppning är att reviret upplöses, berättar länsstyrelsens rovdjurshandläggare, David Höök, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser