Försökte smuggla 360 kilos älg

Verdal (JJ) Två norska älgjägare som varit på jakt i Sverige försökte smuggla en rejäl älg över gränsen till Norge men misslyckades.

Det var i förra veckan som tulltjänstemän stoppade en bil mellan svenska gränsen och Verdal i Norge. I den täckta släpkärran återfanns inte den lilla skogsmaskin som ägaren uppgav. I stället låg det en älg på 360 kilo där.

De två norska jägarna hade varit i Sverige och jagat älg. När de for väster ut hem över gränsen åkte de i två bilar så att den första kunde hålla utkik efter tulltjänstemän, eftersom de inte hade lust att betala moms för sin last.

En tulltjänsteman fattade dock misstanke, stannade bilen en bit i Norge och gjorde där upptäckten. Nu har älgen beslagtagits och ska gå till destruktion. Jägarna riskerar också böter, rapporterar SVT Jämtlandsnytt.

 

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser