Försöket med vita mårdhundar misslyckat

Västerbotten (JJ) Försöket att använda vita mårdhundar för att spåra upp vilda mårdhundar har misslyckats.

Vita mårdhundar har visat sig vara för tama för att fungera bra i Mårdhundsprojektet. Foto: Svenska Jägareförbundet

P4 Västerbotten rapporterar att de vita mårdhundarna visat sig vara för tama och inte spårar upp vilda mårdhundar i den omfattning som företrädarna för Mårdhundsprojektet önskat sig.

Projektet drivs av Svenska Jägareförbundet och syftar till att hålla Sverige rent från mårdhundar, som betraktas som en främmande och invasiv art.

Mårdhundar som förses med sändare används för att de ska spåra upp andra mårdhundar som kan avlivas.

”För tama”

Normalfärgade mårdhundar, som försetts med sändare för att spåra upp artfränder, har haft svårt att överleva eftersom de blivit skjutna.

Därför släpptes det under våren 2017 ut vita och sändarförsedda mårdhundar.

Men försöket har misslyckats.

– De var för tama, helt enkelt, säger P-A Åhlén, projektledare för Mårdhundsprojektet, till P4 Västerbotten.

Under kommande vår återgår man därför till att släppa ut sändarförsedda vilda och normalfärgade mårdhundar.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Annonser