Försöket med vita mårdhundar misslyckat

Västerbotten (JJ) Försöket att använda vita mårdhundar för att spåra upp vilda mårdhundar har misslyckats.

Vita mårdhundar har visat sig vara för tama för att fungera bra i Mårdhundsprojektet. Foto: Svenska Jägareförbundet

P4 Västerbotten rapporterar att de vita mårdhundarna visat sig vara för tama och inte spårar upp vilda mårdhundar i den omfattning som företrädarna för Mårdhundsprojektet önskat sig.

Projektet drivs av Svenska Jägareförbundet och syftar till att hålla Sverige rent från mårdhundar, som betraktas som en främmande och invasiv art.

Mårdhundar som förses med sändare används för att de ska spåra upp andra mårdhundar som kan avlivas.

”För tama”

Normalfärgade mårdhundar, som försetts med sändare för att spåra upp artfränder, har haft svårt att överleva eftersom de blivit skjutna.

Därför släpptes det under våren 2017 ut vita och sändarförsedda mårdhundar.

Men försöket har misslyckats.

– De var för tama, helt enkelt, säger P-A Åhlén, projektledare för Mårdhundsprojektet, till P4 Västerbotten.

Under kommande vår återgår man därför till att släppa ut sändarförsedda vilda och normalfärgade mårdhundar.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser