Försöker förebygga rovdjursangrepp

Gävleborgs län(JJ) Länsstyrelsen i Gävleborg har i år på prov infört två tjänster för att försöka förebygga rovdjursangrepp på tamdjur.

Det handlar om en sms-tjänst där tamdjursägare varnas om det sker ett rovdjursangrepp i närheten. De tamdjursägare som vill ta del av tjänsten kan anmäla sig på länsstyrelsens hemsida.

Den andra satsningen handlar om att erbjuda kostnadsfri röjning av stängsel hos cirka 20 av länets djurhållare, detta vid två tillfällen under årets betessäsong. Det är viktigt att gräs och sly inte växer upp mot trådarna för att stängslet ska ha kvar tillräckligt hög spänning.

Det är Skogsstyrelsen som i samarbete med Arbetsförmedlingen har skapat arbetslag som är specialiserade på detta arbete.
Det här meddelar länsstyrelsen i Gävleborg.

AKTUELLT

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Annonser