Forskning kring åteljakt i Gävleborg

GÄVLEBORG(JJ). Det kommer att forskas kring åteljakt i Gävleborg. Forskningen ska förhoppningsvis ge svar på hur björnar beter sig när de lockas med mat. Därför ska björnar i Gävleborg förses med sändare och de ska filmas när de äter.

Det är en forskare vid det ”Skandinaviska björnprojektet” som har fått grönt ljus för att starta forskningsprojektet.
Från jägarhåll har det framkommit önskemål om att få återgå till åteljakt, bland annat för att detta skulle kunna ge säkrare skott mot björn.

Förhoppningen nu är att forskningen bland annat ska ge svar på i vilken grad som björnhonor besöker åtelplatser, samt om de tar med sig ungarna dit. Dessutom hoppas forskaren få svar på om jaktformen gör det lättare för jägare att se om det är en hona med ungar.
Forskningen ska försöka finna svar på hur olika björnar använder åtelplater och hur deras beteende påverkas. 

Det är på uppdrag av Naturvårdsverket som forskningen genomförs. Forskningen görs i  samarbete med länsstyrelserna i Gävleborg, Dalarna och Västerbotten. 
Det här rapporterar Gefle Dagblad.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser