Forskning kan leda till senare älgjakt

KRONOBERG(JJ). Forskningen kring de sydsvenska älgarna kan göra att älgjaktspremiären förskjuts en vecka framåt. Analyserna som hittills gjorts från insamlat material indikerar att brunsttiden för älgen är längre än vad tidigare kunskap gett sken av.

Under den första älgjaktsveckan samlades det in material från 50 älgar som fällts i Växjö norra jaktvårdskrets.

Det var Jonas Malmsten, vid Statens veterinärmedicinska anstalt, som ledde insamlingen av materialet.
– Det verkar som en hel del hondjuren kan vara i brunst och bli betäckta betydligt senare än i början av oktober som man tidigare sagt. Perioden verkar sträcka sig över åtminstone tre veckor. För majoriteten verkar det handla om mitten av oktober. Varför det är så har vi inte tittat på. Vi har ännu bara gjort en del sammanställningar av det makroskopiska vi kunnat se med blotta ögat, säger Jonas Malmsten till Smålandsposten. 

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser