Forskning kan leda till senare älgjakt

KRONOBERG(JJ). Forskningen kring de sydsvenska älgarna kan göra att älgjaktspremiären förskjuts en vecka framåt. Analyserna som hittills gjorts från insamlat material indikerar att brunsttiden för älgen är längre än vad tidigare kunskap gett sken av.

Under den första älgjaktsveckan samlades det in material från 50 älgar som fällts i Växjö norra jaktvårdskrets.

Det var Jonas Malmsten, vid Statens veterinärmedicinska anstalt, som ledde insamlingen av materialet.
– Det verkar som en hel del hondjuren kan vara i brunst och bli betäckta betydligt senare än i början av oktober som man tidigare sagt. Perioden verkar sträcka sig över åtminstone tre veckor. För majoriteten verkar det handla om mitten av oktober. Varför det är så har vi inte tittat på. Vi har ännu bara gjort en del sammanställningar av det makroskopiska vi kunnat se med blotta ögat, säger Jonas Malmsten till Smålandsposten. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser