Forskarteam utreder indirekta rovdjurskostnader

Kungsbacka (JJ) I en debatt artikel som publicerats i Svenska Dagbladet pekar fyra forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet på ett nytt potentiellt ersättningssystem för lantbrukare som påverkas av rovdjursnärvaro.

Att lantbrukare med djurhushållning får ökade kostnader på grund av rovdjur är allmänt känt. Tidigare har man kunnat påvisa de faktiska kostnaderna som rovdjursangrepp belastar lantbrukare med, men nu har en forskargrupp på SLU också tittat på så kallade indirekta kostnader rovdjursnärvaro bidrar till i form av stängelsunderhåll extra tillsyn, försämrad djurhälsa med mera..

Forskargruppen har låtit lantbrukare, både i rovdjursområden och utanför dessa, svara på en enkät. Ur svaren har de fått fram en generell bild av de extra kostnaderna för den enskilde lantbrukaren och föreslår nu därför att djurhållare ska kunna få ta del av en schablonersättning i tillägg till ersättning för de faktiska skadorna.

Forskargruppen gör gällande att betalningsviljan hos svenskar för att få ha de stora rovdjuren i landet vida överstiger de kostnader de medför.

Läs forskarnas inlägg på SvD här>>

AKTUELLT

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Annonser