Forskarna klara med vargantalet!

Nu är det klart. Forskarna i Skandulv menar att mellan 20 och 45 vargar bör fällas varje år.

 

Nu har forskarna på Skandulv lämnat sitt underlag till beslut om licensjakt på varg till Naturvårdsverket.

Forskarna menar att mellan 20 och 45 vargar bör fällas varje år för att Riksdagens mål om maximalt 210 vargar och 20 föryngringar av varg ska hållas.

Denna kvot gäller både för licens- och skyddsjakt på skadegörande individer.

Naturvårdsverket väntar nu på yttranden från de berörda länsstyrelserna innan man fattar beslut om exakta antal vargar och inom vilka revir de ska fällas. Beslutet väntas i mitten av december.

Redan nu står det dock klart att det inte blir någon vargjakt i det så kallade Galvenreviret där en invandrad rysk varg befinner sig. Den ryska vargen anses som extra skyddvärd.

6 kommentarer

 • Den ryska vargen?
  Varför skulle en rysk varg ställa till med mindre ofog än någon annan varg? Är inte alla ”svenska” vargar ryska?

 • Med paragraf 28
  spelar det ingen roll om den är svensk, finsk, norsk eller rysk, eller som de flesta av våra vargar starkt inavlad.

 • -Undrar?
  Om vi skulle skjuta 45 stycken i vinter,är det någon på fullaste allvar som tror att det är bara 210 vargar kvar då? Och när kullarna föds i vår hur många blir det då?

 • 20-föryngringar
  forskarna säger att det är 20föryngringar i år,varje kull ligger på ca 4 valpar med den så hårt inavlade stammen.då borde väl avskjutningen minst bli 80??????????

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Annonser