Forskarna klara med vargantalet!

Nu är det klart. Forskarna i Skandulv menar att mellan 20 och 45 vargar bör fällas varje år.

 

Nu har forskarna på Skandulv lämnat sitt underlag till beslut om licensjakt på varg till Naturvårdsverket.

Forskarna menar att mellan 20 och 45 vargar bör fällas varje år för att Riksdagens mål om maximalt 210 vargar och 20 föryngringar av varg ska hållas.

Denna kvot gäller både för licens- och skyddsjakt på skadegörande individer.

Naturvårdsverket väntar nu på yttranden från de berörda länsstyrelserna innan man fattar beslut om exakta antal vargar och inom vilka revir de ska fällas. Beslutet väntas i mitten av december.

Redan nu står det dock klart att det inte blir någon vargjakt i det så kallade Galvenreviret där en invandrad rysk varg befinner sig. Den ryska vargen anses som extra skyddvärd.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser