Forskare vill minska vargstammen

Holger Nilsson, ChefredaktörLandets tunga rovdjursforskare har nu tagit blad från mun och hävdar att det räcker med 270 vargar i Sverige för att bevarandestatus ska uppnås. I ett öppet brev till Naturvårdsverket förklarar de tydligt sin stora oro över hur Sverige är på väg att tappa kontrollen över vargstammen.
Naturvårdsverket har föreslagit en vargstam på 380 vargar, men nu hävdar alltså sex forskare att det räcker med 270 vargar. Bakom påståendet finns landets rik­tigt tunga rovdjursforskare från
SLU (Sveriges Lantbruksuniver­sitet), med namn som Olof Liberg, Håkan Sand, Henrik And­rén, Kjell Danell och Göran Erics­son, samt före prorektor Torbjörn Fagerström.

Kritiska
I brevet skriver de att en adaptiv förvaltningsplan ska ha en tydlig ekosystemansats där samtliga dimensioner av hållbarhet och ekosystemtjänster beaktas. Det vore i detta sammanhang dessutom olyckligt om Sverige tappade kontrollen över sin egen vargförvaltning.
”Vi anser att man på goda grunder kan förklara att den svenska vargpopulationen redan i dag har en gynnsam bevarandestatus.”

500 vargar
Som bakgrund till detta ska man också komma ihåg att forskaren Olof Liberg nyligen gjorde en uppskattning av den skandinaviska vargstammen och kom till fram att det redan nu finns 500 vargar i Sverige och Norge, varav de flesta finns i Sverige.
Att undertecknad inte vill ha varg över huvud taget kan vara utan intresse, men saken är den att väldigt få människor som tvingas leva med varg accepterar denna tvångsförvalt­ning.
Tyvärr drabbas livskvaliteten för dessa män­niskor med sjunkande fastighetspriser, svårigheter att ha tamdjur på bete och inte minst spolierade jaktmöjligheter.

Rekordstora rovdjursstammar
Just nu har vi rekordstora rovdjursstammar i landet. För att fortsätta på vargspåret kan vi konstatera att vi inte haft så mycket varg sedan slutet av 1800-talet. Den ryska vargstam som finns i Skandinavien växer snabbt.
Lägger man dessutom ihop stammarna av varg, björn, lo, järv och örn är predatortrycket omotiverat högt. Och när vi går till valurnorna om ett år kommer rovdjurs­frågan att bli oerhört laddad.
Holger Nilsson

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser