Forskare vill flytta älgjakten

Uppsala (JJ) I Sydsverige och upp till Stockholm infaller älgjakten alltid den andra måndagen i oktober. Regeln är att ju högre upp i landet du kommer, desto tidigare börjar älgjaktsäsongen. I norra Norrland börjar älgjakten redan 1 september.

Älgjaktspremiären andra måndagen i oktober är för jägare en rödmärkt dag. Nu vill biträdande stadsveterinär Jonas Malmsten vill flytta älgjaktspremiären i oktober med två veckor.

Jonas Malmsten har under en tid arbetat med att analysera sperma från älgtjurar på Öland.   I sin avhandling, som är den enda i sitt slag, slår han fast att ju tyngre en älgtjur är, ju bättre är tjurens spermier.

– I dag sammanfaller jakten med parningen. Med tanke det borde vi vänta två veckor med älgjakten. Det finns ingenting bra med att skjuta av de älgar med bäst spermier innan de hunnit para sig, säger han.  

– När jakttiderna bestäms för dovhjort, kronhjort och andra djur tar man hänsyn till parningstiderna. Men det gör man inte med älgarna.
Och Jonas Malmsten, som också är jägare, medger att det kan vara svårt att flytta fram jakten. Det skulle kunna innebära problem om jakttiderna flyttas fram, medger Jonas Malmsten.

– Om vi kortar jakttiden vet jag inte om vi hinner skjuta av tillräckligt många älgar.

– Att inte skjuta tillräckligt många älgar kan leda till att det blir för många älgar. Och till exempel problem i trafiken med många älgar på vägarna, säger han till tidningen Kvällsposten. .

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser