Forskare vill flytta älgjakten

Uppsala (JJ) I Sydsverige och upp till Stockholm infaller älgjakten alltid den andra måndagen i oktober. Regeln är att ju högre upp i landet du kommer, desto tidigare börjar älgjaktsäsongen. I norra Norrland börjar älgjakten redan 1 september.

Älgjaktspremiären andra måndagen i oktober är för jägare en rödmärkt dag. Nu vill biträdande stadsveterinär Jonas Malmsten vill flytta älgjaktspremiären i oktober med två veckor.

Jonas Malmsten har under en tid arbetat med att analysera sperma från älgtjurar på Öland.   I sin avhandling, som är den enda i sitt slag, slår han fast att ju tyngre en älgtjur är, ju bättre är tjurens spermier.

– I dag sammanfaller jakten med parningen. Med tanke det borde vi vänta två veckor med älgjakten. Det finns ingenting bra med att skjuta av de älgar med bäst spermier innan de hunnit para sig, säger han.  

– När jakttiderna bestäms för dovhjort, kronhjort och andra djur tar man hänsyn till parningstiderna. Men det gör man inte med älgarna.
Och Jonas Malmsten, som också är jägare, medger att det kan vara svårt att flytta fram jakten. Det skulle kunna innebära problem om jakttiderna flyttas fram, medger Jonas Malmsten.

– Om vi kortar jakttiden vet jag inte om vi hinner skjuta av tillräckligt många älgar.

– Att inte skjuta tillräckligt många älgar kan leda till att det blir för många älgar. Och till exempel problem i trafiken med många älgar på vägarna, säger han till tidningen Kvällsposten. .

AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser