Forskare rasar över skarvjaktstopp

Kungsbacka (JJ) Sven Gunnar Lunneryd, marinbiolog och forskare på SLU är mycket kritisk till naturorganisationernas överklagan och inhibitionen av skarvjaktsbeslutet. – Det är helt felaktigt. De plockar ur en art ur ekosystemet och förstår inte att saker och ting hänger ihop.

Enligt Sven Gunnar Lunneryd har Sverige ett av Europas tätaste storskarvbestånd. Att tillåta en jakt på cirka 700 skarvar om året fram till 2017 hade inte påverkat beståndet i någon större utsträckning.

Däremot hade en avskjutning på 700 storskarvar i Bohuslän räddat livet på 30 000 individer av det starkt hotade ålbeståndet.

– Yrkesfiske riktat på ål är ju förbjudet på västkusten i dag. På ostkusten är dock ett begränsat fiske tillåtet. De får ta upp 14 ton blankål, alltså lekmogen ål. Storskarven tar den uppväxande gulålen. Om de 30 000 gulålarna hade fått bli blankål hade det genererat 25 ton fisk, alltså två och en halv gång mer fisk än vad yrkesfisket i dag tar upp.

Storskarven är inte på något sätt ett hotat bestånd även om populationen de senaste åren har haft en viss nergång.

– Det finns många arter som är betydligt mer hotade en skarven, till exempel ål- och torskbestånden. I stället för att bevisa att skarven gör någon skada på dessa bestånd tycker jag att naturorganisationerna borde bevisa att skarven inte gör någon skada. Jag menar att skarven har en betydligt större dödlig effekt på fisk än vad människor har i många av de områdena de finns.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser