Forskare rasar över skarvjaktstopp

Kungsbacka (JJ) Sven Gunnar Lunneryd, marinbiolog och forskare på SLU är mycket kritisk till naturorganisationernas överklagan och inhibitionen av skarvjaktsbeslutet. – Det är helt felaktigt. De plockar ur en art ur ekosystemet och förstår inte att saker och ting hänger ihop.

Enligt Sven Gunnar Lunneryd har Sverige ett av Europas tätaste storskarvbestånd. Att tillåta en jakt på cirka 700 skarvar om året fram till 2017 hade inte påverkat beståndet i någon större utsträckning.

Däremot hade en avskjutning på 700 storskarvar i Bohuslän räddat livet på 30 000 individer av det starkt hotade ålbeståndet.

– Yrkesfiske riktat på ål är ju förbjudet på västkusten i dag. På ostkusten är dock ett begränsat fiske tillåtet. De får ta upp 14 ton blankål, alltså lekmogen ål. Storskarven tar den uppväxande gulålen. Om de 30 000 gulålarna hade fått bli blankål hade det genererat 25 ton fisk, alltså två och en halv gång mer fisk än vad yrkesfisket i dag tar upp.

Storskarven är inte på något sätt ett hotat bestånd även om populationen de senaste åren har haft en viss nergång.

– Det finns många arter som är betydligt mer hotade en skarven, till exempel ål- och torskbestånden. I stället för att bevisa att skarven gör någon skada på dessa bestånd tycker jag att naturorganisationerna borde bevisa att skarven inte gör någon skada. Jag menar att skarven har en betydligt större dödlig effekt på fisk än vad människor har i många av de områdena de finns.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Annonser