Forskare kritiskt mot myndigheterna

Allmänheten har låg acceptans för beslut som rör varg och andra rovdjur, säger viltekologen Jens Karlsson på Viltskadecenter, till Sveriges Radio.

Det beror enligt Jens Karlsson  på att myndigheter och politiker hanterar frågan på ett inkonsekvent sätt   Han säger att det finns en för stor andel godtycke i myndigheternas sätt att hantera rovdjursfrågan. Tamdjursägare hör till de som drabbas av inkonsekventa beslut från myndigheterna.

Jens Karlsson berättar om hur pengarna för fårstängsel tar slut i de län där det finns mest varg men att andra län, som istället får pengar över, då börjar investera i sådant som är mindre angeläget, som ex stängsel åt nötkreatur och grisar. 
Kritiken riktar sig både mot Länsstyrelserna och bristen på deras samordning men också mot Naturvårdsverket.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser