Forskare kräver skottpengar på säl

Malmö (JJ) Forskaren Sven-Gunnar Lunneryd vid Sveriges Lantbruksuniversitet menar att sälstammen orsakar så stora skador på fisket att det nu är dags att införa skottpengar på säl. Sälstammen växer okontrollerat, säger han till Radio Malmöhus.

Forskaren Sven-Gunnar Lunneryd anser att det borde införas skottpengar på säl. (Foto: iStock)

Sven-Gunnar Lunneryd, som arbetar vid SLU:s kustlaboratorium, säger att det finns beräkningar som visar att skador på nät och fisk kostar 30 miljoner kronor per år. Sedan tillkommer tiotals miljoner kronor i indirekta kostnader.

Lunneryd menar att sälstammen nu växer okontrollerat.

– Tidigare hade vi en tillväxt bland sälarna på fem till tio procent. I dag har vi en explosion i tillväxten bland de hundratusentals sälarna. Vi har redan tappat greppet, säger Lunneryd till Radio Malmöhus.

Det finns sälsäkra redskap, men burar är svåra att använda till exempel i Öresund där det är starka strömmar. Vanliga fiskenät med fastsittande fiskar är dukat bord för sälarna, som enkelt kan plocka fiskarna ur näten.

Sven-Gunnar Lunneryd anser att det inte längre räcker med skyddsjakt på sälen, utan menar att det i stället borde bli allmän jakt och till och med skottpengar på säl.

AKTUELLT

Är förebyggande skyddsjakt laglig?

Jämtland (JJ) En principiellt viktigt ärende i rovdjursförvaltningen kommer nu upp i Kammarrätten. Frågan är om myndigheterna kan fatta beslut om skyddsjakt i förebyggande syfte.

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser