Forskare kräver skottpengar på säl

Malmö (JJ) Forskaren Sven-Gunnar Lunneryd vid Sveriges Lantbruksuniversitet menar att sälstammen orsakar så stora skador på fisket att det nu är dags att införa skottpengar på säl. Sälstammen växer okontrollerat, säger han till Radio Malmöhus.

Forskaren Sven-Gunnar Lunneryd anser att det borde införas skottpengar på säl. (Foto: iStock)

Sven-Gunnar Lunneryd, som arbetar vid SLU:s kustlaboratorium, säger att det finns beräkningar som visar att skador på nät och fisk kostar 30 miljoner kronor per år. Sedan tillkommer tiotals miljoner kronor i indirekta kostnader.

Lunneryd menar att sälstammen nu växer okontrollerat.

– Tidigare hade vi en tillväxt bland sälarna på fem till tio procent. I dag har vi en explosion i tillväxten bland de hundratusentals sälarna. Vi har redan tappat greppet, säger Lunneryd till Radio Malmöhus.

Det finns sälsäkra redskap, men burar är svåra att använda till exempel i Öresund där det är starka strömmar. Vanliga fiskenät med fastsittande fiskar är dukat bord för sälarna, som enkelt kan plocka fiskarna ur näten.

Sven-Gunnar Lunneryd anser att det inte längre räcker med skyddsjakt på sälen, utan menar att det i stället borde bli allmän jakt och till och med skottpengar på säl.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser