Forskare kräver skottpengar på säl

Malmö (JJ) Forskaren Sven-Gunnar Lunneryd vid Sveriges Lantbruksuniversitet menar att sälstammen orsakar så stora skador på fisket att det nu är dags att införa skottpengar på säl. Sälstammen växer okontrollerat, säger han till Radio Malmöhus.

Forskaren Sven-Gunnar Lunneryd anser att det borde införas skottpengar på säl. (Foto: iStock)

Sven-Gunnar Lunneryd, som arbetar vid SLU:s kustlaboratorium, säger att det finns beräkningar som visar att skador på nät och fisk kostar 30 miljoner kronor per år. Sedan tillkommer tiotals miljoner kronor i indirekta kostnader.

Lunneryd menar att sälstammen nu växer okontrollerat.

– Tidigare hade vi en tillväxt bland sälarna på fem till tio procent. I dag har vi en explosion i tillväxten bland de hundratusentals sälarna. Vi har redan tappat greppet, säger Lunneryd till Radio Malmöhus.

Det finns sälsäkra redskap, men burar är svåra att använda till exempel i Öresund där det är starka strömmar. Vanliga fiskenät med fastsittande fiskar är dukat bord för sälarna, som enkelt kan plocka fiskarna ur näten.

Sven-Gunnar Lunneryd anser att det inte längre räcker med skyddsjakt på sälen, utan menar att det i stället borde bli allmän jakt och till och med skottpengar på säl.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Vill detaljreglera älgjakten

Skaraborg (JJ) - Älgförvaltningen måste bli mer detaljstyrd. Vi måste bort från det gamla tänket, att det är arealen som avgör hur många älgar som ska skjutas. Det säger tillförordnade ordföranden i älgförvaltningsområdet Skaraborg norra, Tomas Kvarnrud.

Grillspett på rådjurssadel

Endast det bästa är gott nog på jägarens grillspett. Marinera, grilla och servera med fräscha grönsaker. Passar utmärkt när årets bockjakt ska planeras med kompisarna. 4 personer: 500 g rådjurssadel Marinad: 1/2 dl soja 1/2 dl honung 1 msk chilisås 1/2 dl rödvin 1 krossad vitlöksklyfta 1 tsk viltkrydda Tomatsalsa: 2 stora tomater 1/2 msk

Ask – Skandinaviens bästa retriever

När man skall beskriva karriären för Labrador Retrievern Lӕrkereden’s Ask, får man nästan nypa sig i armen. Sju år efter debuten i elitklass är han såväl nykorad dansk som norsk retrievermästare för fjärde respektive tredje gången! Men historien om hunden rymmer både ljus och mörker. Jaktjournalen har träffat legenden Ask och ägaren Ove Simonsen under en fågeljakt i Danmark.

Annonser