Forskare kräver skottpengar på säl

Malmö (JJ) Forskaren Sven-Gunnar Lunneryd vid Sveriges Lantbruksuniversitet menar att sälstammen orsakar så stora skador på fisket att det nu är dags att införa skottpengar på säl. Sälstammen växer okontrollerat, säger han till Radio Malmöhus.

Forskaren Sven-Gunnar Lunneryd anser att det borde införas skottpengar på säl. (Foto: iStock)

Sven-Gunnar Lunneryd, som arbetar vid SLU:s kustlaboratorium, säger att det finns beräkningar som visar att skador på nät och fisk kostar 30 miljoner kronor per år. Sedan tillkommer tiotals miljoner kronor i indirekta kostnader.

Lunneryd menar att sälstammen nu växer okontrollerat.

– Tidigare hade vi en tillväxt bland sälarna på fem till tio procent. I dag har vi en explosion i tillväxten bland de hundratusentals sälarna. Vi har redan tappat greppet, säger Lunneryd till Radio Malmöhus.

Det finns sälsäkra redskap, men burar är svåra att använda till exempel i Öresund där det är starka strömmar. Vanliga fiskenät med fastsittande fiskar är dukat bord för sälarna, som enkelt kan plocka fiskarna ur näten.

Sven-Gunnar Lunneryd anser att det inte längre räcker med skyddsjakt på sälen, utan menar att det i stället borde bli allmän jakt och till och med skottpengar på säl.

Annons
0 kommentarer

AKTUELLT

Sänkt fällavgift på älg i Dalarna

Falun (JJ) Viltförvaltningsdelegationen i Dalarna har beslutat att sänka fällavgiften på älg. Fällavgiften på vuxna älgar sänks från 600 till 500 kronor. Avgiften för årskalvar ligger kvar på 100 kronor.

Vinn Vargjakt-DVD

Ta chansen att delta i utlottningen av vårens stora jaktfilmssnackis, Svensk Vargjakt Nr 2. Jaktjournalen sitter på ett gäng DVD-exemplar.

Grillad kotlettrad av vildsvin

  Vildsvinskött på grillen är aldrig fel. En utskuren benfri kotlettrad, lite marinad och en god potatissallad är allt som behövs för en riktigt god middag. Självklart är köttet trikintestat och styckat efter konstens alla regler. 4 portioner: 600 g utskuren kotlettrad av vildsvin Potatissallad: 600 g kokt potatis 5 msk olivolja 3 msk vitvinsvinäger

Så många renkalvar tar björnarna

Kungsbacka (JJ) Björnens betydelse för renskötseln är omtvistad, bland annat för att det har gjorts så få vetenskapliga studier. Nu visar en avhandling från SLU omfattningen av de problem som björnen skapar på kalvningslandet

Viltkött – inget fusk

Matfusket i Sverige och övriga världen ökar för varje år. Datumstämplar uppdateras och varor packas om för att hamna ute i livsmedelsbutikernas diskar igen. Trots att det egentligen inte borde säljas. Tur vi jägare har förstklassigt viltkött!

Mys i jaktkojan

Jaktkojan kan nästan liknas vid en omsorgsfull moder. När barnet varit ute och lekt hela dagen, blivit blött, kallt och trött, tar hon emot det i sin varma och trygga famn och ger det torra kläder, mat och en varm säng att krypa ner i.

Jaguar Ultra Light

Jaguargruppen har i sitt utbud ett intressant kombivapen som tillverkats av italienska F.A.I.R.. En kombi kan vara ett alternativ till drömmen om en drilling när man har behov av en kulpipa. Jaguar Ultra Light har två hagelkalibrar och ett flertal kulkalibrar från klass 3 till 1.

Annonser