Forskare kräver skottpengar på säl

Malmö (JJ) Forskaren Sven-Gunnar Lunneryd vid Sveriges Lantbruksuniversitet menar att sälstammen orsakar så stora skador på fisket att det nu är dags att införa skottpengar på säl. Sälstammen växer okontrollerat, säger han till Radio Malmöhus.

Forskaren Sven-Gunnar Lunneryd anser att det borde införas skottpengar på säl. (Foto: iStock)

Sven-Gunnar Lunneryd, som arbetar vid SLU:s kustlaboratorium, säger att det finns beräkningar som visar att skador på nät och fisk kostar 30 miljoner kronor per år. Sedan tillkommer tiotals miljoner kronor i indirekta kostnader.

Lunneryd menar att sälstammen nu växer okontrollerat.

– Tidigare hade vi en tillväxt bland sälarna på fem till tio procent. I dag har vi en explosion i tillväxten bland de hundratusentals sälarna. Vi har redan tappat greppet, säger Lunneryd till Radio Malmöhus.

Det finns sälsäkra redskap, men burar är svåra att använda till exempel i Öresund där det är starka strömmar. Vanliga fiskenät med fastsittande fiskar är dukat bord för sälarna, som enkelt kan plocka fiskarna ur näten.

Sven-Gunnar Lunneryd anser att det inte längre räcker med skyddsjakt på sälen, utan menar att det i stället borde bli allmän jakt och till och med skottpengar på säl.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser