Forskare har svar kring ejdrars nedgång

Kalmar (JJ) Enligt Kjell Larsson professor vid Linnéuniversitetet påverkas ejdrarna i Östersjön mycket av blåmusslans sämre kondition. Mellan inventeringarna 1993 och 2009 minskade populationen från drygt en miljon till 500 000 fåglar.

Blåmusslan är en av nycklarna för att förstå ejderns nedgång i Östersjön, menar professor Kjell Larsson. Men samtidigt pekar han på flera viktiga ekologiska faktorer.

– Oron för ejdern har funnits ganska länge, men så fort vi biologer säger att det finns flera orsaker till minskningen får vi reaktionen att vi inte vet, säger han till Oskarshamns-Tidningen.

På tjugo år har beståndet i Östersjön halverats. Ejdrar äter stora mängder blåmusslor. Enligt Kjell Larsson består födan till 95 procent av musslan. Om blåmusslornas kondition påverkas negativt av planktontillgången blir ejdrarna tvungna att äta fler.

– Det klarar den inte, det blir helt enkelt för mycket skal att hantera i magen, säger Kjell Larsson. 
Ejderhonorna blir magra och klarar inte av häckningen då de ligger stilla i 25 dagar.

Störningar vid häckningsplatserna är en annan orsak. Rovdjurstryck både från havsörn längst ut i havsbandet och räv på de häckningsplatserna som ligger närmare fastlandet har stor effekt.

För att bromsa den negativa trenden menar att Kjell Larsson att man måste få fram bra häckningsöar som hålls rena från räv. Dessutom säger han till Oskarhamnstidningen att jakten på ejdrar borde koncentreras mer på handjuren.

AKTUELLT

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser