Forskare framhåller värdet med vildsvin

DALARNA/GÄVLEBORG(JJ).Forskaren Henrik Thurfjell pekar på att vildsvinen inte bara innebär problem utan också är en tillgång i vår natur. -Det är en jaktbart vilt, det ökar den biologiska mångfalden i naturen och det är ett värdefullt vilt på många marker, säger Henrik Thurfjell, doktorand vid Sveriges lantbruksuniverstitet, SLU, i Umeå, till SVT Gävledala.

Han beräknar att det fälls omkring 50 000 vildsvin varje år i landet. Men vildsvinen innebär också problem för bland annat lantbrukare. Och varje år orsakar de skador för stora ekonomiska belopp.

Men i flera områden menar Thurfell att vildsvinen är en större resurs än de skador de orsakar. Bland annat framhåller han möjligheten att sälja jakt på vildsvin.
I Dalarna finns det minst omkring 300 djur i dag och i Gävleborg omkring 100 djur.

Vid SLU i Umeå –  där Thurfell arbetar – pågår just nu forskning kring vildsvinen. 
Det här rapporterar SVT Gävledala.

AKTUELLT

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Debatt: Vi behöver skjuta fler vargar i Sverige

Svenska Rovdjursföreningens styrelseledamot Björn Ljunggren har i en debattartikel i en lång rad svenska dagstidningar efterlyst fler vargar i Sverige. Här svarar jägaren Anders Lindell på Ljunggrens artikel och föreslår istället utökad vargjakt.

Annonser