Forskare förslår skottpengar på säl

Norrbotten (JJ) Bristen på löjrom har drivit upp priset till 3 500 kronor och nu föreslår sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd skottpengar på säl.

Sälarna rapporteras ställa till stora skador för fiskarna i Norrbotten. Foto: Istock

Det är Norrländska socialdemokraten, NSD, som rapporterar om löjskötar och andra redskap som slitits sönder och förstörts av sälar.

– Det var kollaps i fisket i år. Sälen har ökat och den äter upp all fisk, säger Per-Erik Sångberg, yrkesfiskare i Karlsborg, utanför Kalix, till NSD.

Sven-Gunnar Lunneryd, forskare vid SLU:s anläggning Havsfiskelaboratoriet i Lysekil, efterlyser en politisk diskussion om hur vi hanterar våra naturresurser i Sverige.

”Ännu mer konstigt”

– Det har gått för långt, vi förvaltar inte djuren. Om man tittar på alla sälarter som vi har i Sverige så har vi ett bestånd på över 100 000 individer. Varje år föds 5 000 till 9 000 djur. Vi måste hejda tillväxten, säger Sven-Gunnar Lunneryd till NSD.

Han pekar på att EU infört förbud mot handel med sälprodukter och att det påverkar intresset för säljakt.

– Jag tror att för att lösa det här måste man införa skottpengar på säl. Då blir det ännu mer konstigt. Först gör man ingenting, sedan skottpengar, sägrer Lunneryd till NSD.

AKTUELLT

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Annonser