Forskare förslår skottpengar på säl

Norrbotten (JJ) Bristen på löjrom har drivit upp priset till 3 500 kronor och nu föreslår sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd skottpengar på säl.

Sälarna rapporteras ställa till stora skador för fiskarna i Norrbotten. Foto: Istock

Det är Norrländska socialdemokraten, NSD, som rapporterar om löjskötar och andra redskap som slitits sönder och förstörts av sälar.

– Det var kollaps i fisket i år. Sälen har ökat och den äter upp all fisk, säger Per-Erik Sångberg, yrkesfiskare i Karlsborg, utanför Kalix, till NSD.

Sven-Gunnar Lunneryd, forskare vid SLU:s anläggning Havsfiskelaboratoriet i Lysekil, efterlyser en politisk diskussion om hur vi hanterar våra naturresurser i Sverige.

”Ännu mer konstigt”

– Det har gått för långt, vi förvaltar inte djuren. Om man tittar på alla sälarter som vi har i Sverige så har vi ett bestånd på över 100 000 individer. Varje år föds 5 000 till 9 000 djur. Vi måste hejda tillväxten, säger Sven-Gunnar Lunneryd till NSD.

Han pekar på att EU infört förbud mot handel med sälprodukter och att det påverkar intresset för säljakt.

– Jag tror att för att lösa det här måste man införa skottpengar på säl. Då blir det ännu mer konstigt. Först gör man ingenting, sedan skottpengar, sägrer Lunneryd till NSD.

AKTUELLT

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Annonser