Forskare fördömer vargpolitiken

Stockholm (JJ) Den kommande vargjakten i Sverige kan inte motiveras på saklig grund. Förra regeringen missbrukade vetenskapliga rön för att driva igenom jakten. Det hävdar den fransk vargforskaren, Guillaume Chapron, docent vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)i den vetenskapliga tidskriften Nature.

– Om Sverige kommer undan med detta är risken stor att andra länder följer efter. Det skulle vara en svart dag för den biologiska mångfalden i Europa, säger Guillaume Chapron.

Hårdast kritik riktar han nu mot påståendet att den svenska vargstammen uppnått så kallad gynnsam bevarandestatus.  

Han menar att hans egna resultat förvrängts. År 2012 gjorde han, på regeringens uppdrag, en analys över hur stor risken är för att vargstammen ska dö ut och det minimala antalet vargar som krävs för att den ska anses livskraftig, skriver Metro.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser