Förorenat hundfoder sålt i Sverige

Förorenat hundfoder har via ett belgiskt företag sålts till flera länder i Europa inklusive Sverige. Samtliga svenska återförsäljare som köpt in fodret har kontakts av Jordbruksverket och fodret har dragits tillbaka. Källan till föroreningen är inte identifierad ännu men man misstänker att den orsakat beteendeförändringar hos enskilda hundar.

Produkten heter Nutritional Balance Lamb & Rice all breeds GROWTH. Det rör sig om 1, 3 och 15 kilos säckar med följande partinummer eller batchnummer:      
* 1 kg: OW246, OW320, OW321    
* 3 kg: OW221, OW320, OW321, OX039, OX040   
* 15 kg: OW222, OW249, OW291, OW312, OW336, OW356, OX025, OX055  
Övriga partier av fodret bedöms inte vara förorenade.

Jordbruksverket uppmanar hundägare som har köpt av det förorenade fodret att återlämna det till den butik där man köpt det. Om man har övriga frågor ska man kontakta återförsäljaren i Sverige, kontaktuppgifter ska finnas på förpackningen.  
Det är via larmsystemet RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) som Jordbruksverket fått uppgifter om att företaget Versele-Laga i Belgien har levererat det kontaminerade fodret till återförsäljare i Sverige. Fodret har tagits in i Sverige av tre företag. Dessa är informerade och utredning pågår för att dra bort allt foder från marknaden. Jordbruksverket följer vidare utveckling i fallet.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser