Förorenat hundfoder sålt i Sverige

Förorenat hundfoder har via ett belgiskt företag sålts till flera länder i Europa inklusive Sverige. Samtliga svenska återförsäljare som köpt in fodret har kontakts av Jordbruksverket och fodret har dragits tillbaka. Källan till föroreningen är inte identifierad ännu men man misstänker att den orsakat beteendeförändringar hos enskilda hundar.

Produkten heter Nutritional Balance Lamb & Rice all breeds GROWTH. Det rör sig om 1, 3 och 15 kilos säckar med följande partinummer eller batchnummer:      
* 1 kg: OW246, OW320, OW321    
* 3 kg: OW221, OW320, OW321, OX039, OX040   
* 15 kg: OW222, OW249, OW291, OW312, OW336, OW356, OX025, OX055  
Övriga partier av fodret bedöms inte vara förorenade.

Jordbruksverket uppmanar hundägare som har köpt av det förorenade fodret att återlämna det till den butik där man köpt det. Om man har övriga frågor ska man kontakta återförsäljaren i Sverige, kontaktuppgifter ska finnas på förpackningen.  
Det är via larmsystemet RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) som Jordbruksverket fått uppgifter om att företaget Versele-Laga i Belgien har levererat det kontaminerade fodret till återförsäljare i Sverige. Fodret har tagits in i Sverige av tre företag. Dessa är informerade och utredning pågår för att dra bort allt foder från marknaden. Jordbruksverket följer vidare utveckling i fallet.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser