Förmodligen ingen vargjakt i Västra Götaland

Västra Götaland(JJ) Det blir förmodligen ingen licensjakt på varg i vinter i Västra Götaland. Troligen har det fötts för få vargar i området.

Enligt ett riksdagsbeslut ska det vara minst 27 vargföryngringa i år för att vargstammen ska uppnå en gynnsam bevarandestatus. 
I de områden som har mycket varg kommer det därmed sannolikt att anses befogat med licensjakt. 

Det har dock bara konstaterats två föryngringar i Västra Götaland och enligt länsstyrelsernas samverkansråd är gränsen för jakt tre valpkullar.
– Konsekvensen är att det blir ingen licensjakt i Västra Götaland. Vi har inte tre föryngringar som är godkända av Naturvårdsverket i dag. Det finns säkert fler föyngringar, men i den här världen måste det bekräftas av statliga tjänstemän, säger Ronny Johansson, viltansvarig inom LRF Västra Götaland, till Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Naturvårdsverket tar beslut i frågan under oktober månad.
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Skaraborg. 

AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Annonser