Förmodligen ingen vargjakt i Västra Götaland

Västra Götaland(JJ) Det blir förmodligen ingen licensjakt på varg i vinter i Västra Götaland. Troligen har det fötts för få vargar i området.

Enligt ett riksdagsbeslut ska det vara minst 27 vargföryngringa i år för att vargstammen ska uppnå en gynnsam bevarandestatus. 
I de områden som har mycket varg kommer det därmed sannolikt att anses befogat med licensjakt. 

Det har dock bara konstaterats två föryngringar i Västra Götaland och enligt länsstyrelsernas samverkansråd är gränsen för jakt tre valpkullar.
– Konsekvensen är att det blir ingen licensjakt i Västra Götaland. Vi har inte tre föryngringar som är godkända av Naturvårdsverket i dag. Det finns säkert fler föyngringar, men i den här världen måste det bekräftas av statliga tjänstemän, säger Ronny Johansson, viltansvarig inom LRF Västra Götaland, till Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Naturvårdsverket tar beslut i frågan under oktober månad.
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Skaraborg. 

AKTUELLT

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser