Förlänger insamling av rävspillning

Uppsala (JJ) Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) förlänger insamlingstiden för rävspillning i jakt på dvärgbandmasken och dess spridning

Dvärgbandmaskens förekomst i landet övervakas av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) med hjälp av Svenska Jägareförbundets viltprovtagare och jägarkåren. Insamlingen av rävspillning har förlängts och pågår nu fram till halvårsskiftet 2013.

Målet är att nå upp till 4 000 prover totalt, fördelat på landets olika län. PÅ SVA:s hemsida kan man följa insamlingens utveckling i tabeller och på kartor.

Cirka en fjärdedel av det totala antalet prover har kommit in. Blekinge län toppar insamlingen med att ha skickat in hela 91 procent av sina prov. Sammanlagt har  942 prov inkommit till SVA.

Av dem har hittills 631 undersökts. Ett träckprov har innehållit spår av dvärgbandmask. Det kommer från Uddevallaregionen där smittan tidigare påvisats, rapporterar SVA.

AKTUELLT

Stövarjägare samlar in pengar mot barncancer

Växjö (JJ) Stövarjägare samlar in pengar för kampen mot barncancer. – Det har blivit en stor succé och vi kör den 3 februari i år. Vi siktar på att samla in kanske 100 000 kronor, säger en av initiativtagarna, Bengt Lindell i Jaktjournalens webbradio.

Uppdaterad: Jakt på en varg till i Dalarna

Dalarna (JJ) Skabbvargen som fälldes i Flatenreviret räknas inte in i licensen. Därför blir det jakt på en varg till. Men ambitionen har inte varit att tömma reviret, säger Jonas Bergman på länsstyrelsen i Jaktjournalens webbradio.

Nya rekordsiffror för Jaktjournalen

Kungsbacka (JJ) Utvecklingen går framåt för Jaktjournalen som idag kan presentera rekordsiffror både för tidningen och hemsidan. – Jättekul att landets jägare uppskattar det vi gör, säger chefredaktör Holger Nilsson.

Annonser