Förlängd skyddsjakt i Nordmaling och nya attacker

Västerbotten (JJ) Skyddsjakten på varg i Nordmalingsområdet förlängs med tre veckor, dessutom har renar hittats vargdödade utanför Åmsele och en ny skyddsjaktsansökan är inlämnad till länsstyrelsen.

Två vargar har tidigare observerats i Nordmalingstrakten och Länsstyrelsen i Västerbottens län har beslutat om skyddsjakt. Nu förlängs den jakten med tre veckor rapporterar SR Oddasat.

Dessutom uppger Rans sameby att de fått renar vargdödade längs med Vindelälven nedanför Åmsele. Bakom dessa angrepp står den tredje vargen som rör sig i Västerbotten. Den vargen observerades tidigare befinna sig i Granö, Vindelns kommun.

Rans sameby har ansökt om skyddsjakt på den här vargen och länsstyrelsen handlägger ansökan just nu.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser