Förhöjda strålningsvärden hos vildsvinsjägare

Gävle (JJ) Jägare som ätit vildsvinskött har förhöjda värden av radioaktiv strålning. Det visar mätningar av jägare som Totalförsvarets forskningsinstitut genomförde i Gävle i helgen.

Mätningar av jägare i Gävle i helgen visar förhöjda värden radioaktiv strålning. Nu skyndar Strålsäkerhetsmyndigheten på en ny studie av vildsvinskött. Foto: Istock

I Trullsbo söder om Gävle och i Tärnsjö i norra Uppsala län har 13 000 respektive 16 000 becquerel radioaktivt cesium per kilo kött uppmätts i vildsvinskött. Livsmedelsverkets gränsvärde för försäljning är 1 500 becquerel.

Ända sedan 1950-talet mäter svenska myndigheter hur mycket radioaktiv strålning människor får i sig. När kärnkraftsolyckan i Tjernobyl inträffade 1986 inleddes nya studier där exempelvis renägare och jägare började mätas.

De flesta älgjägare som ingått i studierna visar sjunkande halter.

Men vid helgens mätningar i Gävle kallade man även in jägare som jagar och äter även vildsvin. Vildsvinen får i sig högre halter strålning eftersom de bökar sig ned i det översta jordlagret.

Snabbar på ny studie

– Vi har preliminära siffror och vi mätte upp halter upp till 13 000 becquerel i helkroppsinnehåll hos vildsvinsjägare. Det visar att vildsvinsjägare får i sig mer strålning än älgjägare, säger Mikael Granström på Totalförsvarets forskningsinstitut.

13 000 becquerel i helkroppsinnehåll betyder att värdet måste delas med kroppsvikten för att få fram becquerel per kilo, om man ska få fram samma värde som anges för vildsvinskött.

– Värdet anges för hela kroppen eftersom människan påverkas av all strålning som han eller hon bär på, säger Mikael Granström.

Den som har förhöjda strålvärden löper ökad risk för cancer. Men enligt Mikael Granström är den ökade risken liten.

Pål Andersson på Strålsäkerhetsmyndigheten meddelar nu att man kommer att skynda på en ny studie av strålning i vildsvinskött.

– Vi har fått många reaktioner från jägare och därför snabbar vi på en ny studie, där vi mäter strålning i skjutna vildsvin, säger Pål Andersson.

Är det inte tillfälle att starta studien direkt, med tanke på att älgjakten startar i dag och det är många jägare ute som kan få tillfälle att skjuta vildsvin?

– Vi har en del administrativt arbete att göra först. Men det kommer också att gå att skicka in fryst vildsvinskött, säger Pål Andersson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Rättegången i jakthärvan fortsätter

Luleå (JJ) Rättegången mot de fem norrbottningarna i jakthärvan fortsätter. Åklagaren har pressat de misstänkta hårt, men möts av tystnad från de tilltalade. I dag har Polisens IT-forensiker vittnat.

Absurd hantering av grågåsförvaltningen

Kungsbacka (JJ) I Luleå skärgård ligger tusentals grågäss men jägarna får inte fälla en enda. Däremot kan mellansvenska och sydsvenska jägare ta plats i gömslena när fåglarna drar söder ut. Grågåspopulationen och skadorna efter dem ökar, men jakttidsregleringen hänger inte med.

Film: Därför är Ställa Sveriges bästa älghund

Krylbo (JJ) Jämthundstiken Erskorsgårdens C-Ställa vann Älghund-SM 2017. Jaktjournalen tog med videokameran och hälsade på hos ägarparet Anders Vikström och Lina Mårtensson för att ta reda på varför Ställa är Sveriges bästa älghund. Svaret är bitvis häpnadsväckande.

Lastbil krockade med varg

Gävle (JJ) En varg dödades i går kväll när den försökte korsa E4:an i höjd med Gävle Bro men kördes på av en lastbil.

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

Annonser