Förhöjda strålningsvärden hos vildsvinsjägare

Gävle (JJ) Jägare som ätit vildsvinskött har förhöjda värden av radioaktiv strålning. Det visar mätningar av jägare som Totalförsvarets forskningsinstitut genomförde i Gävle i helgen.

Mätningar av jägare i Gävle i helgen visar förhöjda värden radioaktiv strålning. Nu skyndar Strålsäkerhetsmyndigheten på en ny studie av vildsvinskött. Foto: Istock

I Trullsbo söder om Gävle och i Tärnsjö i norra Uppsala län har 13 000 respektive 16 000 becquerel radioaktivt cesium per kilo kött uppmätts i vildsvinskött. Livsmedelsverkets gränsvärde för försäljning är 1 500 becquerel.

Ända sedan 1950-talet mäter svenska myndigheter hur mycket radioaktiv strålning människor får i sig. När kärnkraftsolyckan i Tjernobyl inträffade 1986 inleddes nya studier där exempelvis renägare och jägare började mätas.

De flesta älgjägare som ingått i studierna visar sjunkande halter.

Men vid helgens mätningar i Gävle kallade man även in jägare som jagar och äter även vildsvin. Vildsvinen får i sig högre halter strålning eftersom de bökar sig ned i det översta jordlagret.

Snabbar på ny studie

– Vi har preliminära siffror och vi mätte upp halter upp till 13 000 becquerel i helkroppsinnehåll hos vildsvinsjägare. Det visar att vildsvinsjägare får i sig mer strålning än älgjägare, säger Mikael Granström på Totalförsvarets forskningsinstitut.

13 000 becquerel i helkroppsinnehåll betyder att värdet måste delas med kroppsvikten för att få fram becquerel per kilo, om man ska få fram samma värde som anges för vildsvinskött.

– Värdet anges för hela kroppen eftersom människan påverkas av all strålning som han eller hon bär på, säger Mikael Granström.

Den som har förhöjda strålvärden löper ökad risk för cancer. Men enligt Mikael Granström är den ökade risken liten.

Pål Andersson på Strålsäkerhetsmyndigheten meddelar nu att man kommer att skynda på en ny studie av strålning i vildsvinskött.

– Vi har fått många reaktioner från jägare och därför snabbar vi på en ny studie, där vi mäter strålning i skjutna vildsvin, säger Pål Andersson.

Är det inte tillfälle att starta studien direkt, med tanke på att älgjakten startar i dag och det är många jägare ute som kan få tillfälle att skjuta vildsvin?

– Vi har en del administrativt arbete att göra först. Men det kommer också att gå att skicka in fryst vildsvinskött, säger Pål Andersson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser