Förhöjda strålningsvärden hos vildsvinsjägare

Gävle (JJ) Jägare som ätit vildsvinskött har förhöjda värden av radioaktiv strålning. Det visar mätningar av jägare som Totalförsvarets forskningsinstitut genomförde i Gävle i helgen.

Mätningar av jägare i Gävle i helgen visar förhöjda värden radioaktiv strålning. Nu skyndar Strålsäkerhetsmyndigheten på en ny studie av vildsvinskött. Foto: Istock

I Trullsbo söder om Gävle och i Tärnsjö i norra Uppsala län har 13 000 respektive 16 000 becquerel radioaktivt cesium per kilo kött uppmätts i vildsvinskött. Livsmedelsverkets gränsvärde för försäljning är 1 500 becquerel.

Ända sedan 1950-talet mäter svenska myndigheter hur mycket radioaktiv strålning människor får i sig. När kärnkraftsolyckan i Tjernobyl inträffade 1986 inleddes nya studier där exempelvis renägare och jägare började mätas.

De flesta älgjägare som ingått i studierna visar sjunkande halter.

Men vid helgens mätningar i Gävle kallade man även in jägare som jagar och äter även vildsvin. Vildsvinen får i sig högre halter strålning eftersom de bökar sig ned i det översta jordlagret.

Snabbar på ny studie

– Vi har preliminära siffror och vi mätte upp halter upp till 13 000 becquerel i helkroppsinnehåll hos vildsvinsjägare. Det visar att vildsvinsjägare får i sig mer strålning än älgjägare, säger Mikael Granström på Totalförsvarets forskningsinstitut.

13 000 becquerel i helkroppsinnehåll betyder att värdet måste delas med kroppsvikten för att få fram becquerel per kilo, om man ska få fram samma värde som anges för vildsvinskött.

– Värdet anges för hela kroppen eftersom människan påverkas av all strålning som han eller hon bär på, säger Mikael Granström.

Den som har förhöjda strålvärden löper ökad risk för cancer. Men enligt Mikael Granström är den ökade risken liten.

Pål Andersson på Strålsäkerhetsmyndigheten meddelar nu att man kommer att skynda på en ny studie av strålning i vildsvinskött.

– Vi har fått många reaktioner från jägare och därför snabbar vi på en ny studie, där vi mäter strålning i skjutna vildsvin, säger Pål Andersson.

Är det inte tillfälle att starta studien direkt, med tanke på att älgjakten startar i dag och det är många jägare ute som kan få tillfälle att skjuta vildsvin?

– Vi har en del administrativt arbete att göra först. Men det kommer också att gå att skicka in fryst vildsvinskött, säger Pål Andersson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser