Förfallet vargstängsel blev dödsfälla

En mindre älgtjur har påträffats död sedan den hittats insnärjd i tråd från ett rovdjursstängsel som använts vid en före detta hästgård i Säfsten, Dalarna.

Det var i lördags som jakledaren för Fredriksbergslaget Stefan Magnusson hittade en död älg på vägen upp till torpet Älgsjöhöjden, fem kilometer sydväst om Fredriksberg.

Jägarna förundrades över att hitta en död älg med trådar kring bakbenen på en mindre väg.

Älgen har sprungit in i och fastnat i trådarna i ett så kallat vargstaket. Skriver Dala-Demokraten.

Normalt ska ett sådant femtrådigt staket vara strömställt för att avskräcka djur, både utifrån och inifrån inhägnade område. Hästarna som vistats i hägnet flyttade med senaste ägaren.   Stängseltrådarna har lämnats i en stor inhägnad kring torp, åkrar och skog.

Älgen har lyckats kämpa sig loss från de uppspända – inte strömsatta – trådarna. Med bakbenen intrasslade i tråd har tjuren släpat sig en bit och dukat under uppe på vägen.

Länsstyrelsens rovdjursbesiktningsman Göran Jansson åkte ut och tittade på platsen:

– Älgen har suttit fast i stängslet. Har väl inte sett trådarna för uppväxt gräs och sly. Släpat sig ett stycke och dukat under. Djurkroppen blev bortforslad genom jägarnas försorg redan i lördags.

– Detta var första gången på mitt område som ett vilt djur råkat fastna i trådarna. Det är väl inte meningen de ska lämnas utan el påslaget, säger Göran Jansson, till Dala-Demokraten.

DD: Ska inte stängseltråd som ej längre används plockas bort?
– Jo, det är sagt så när länsstyrelsen beviljar pengar till rovdjursstängsel att om verksamheten upphör ska stängslet plockas ner.

Torpet har varit till försäljning. Ett stort instängslat område har varit ett försäljningsargument. Nyligen har torpet fått en ny ägare.

Göran Jansson igen:
– Jag sammanträffade med nye ägaren. Vi kom överens om att det kanske är bäst att göra vissa öppningar så länge stängslet inte används. Jag fick uppfattningen att nye torpägaren har planer på att röja, dona och eventuellt ta dit fjällkor.

– Jägarkåren har i kampanjer i 20-30 års tid hjälpt till att rulla upp gammal rostig taggtråd som utgjort en fara för vilt, hundar och människor.

– Då är det inte meningen att rovviltstängsel ska lämnas.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser