Förfallet vargstängsel blev dödsfälla

En mindre älgtjur har påträffats död sedan den hittats insnärjd i tråd från ett rovdjursstängsel som använts vid en före detta hästgård i Säfsten, Dalarna.

Det var i lördags som jakledaren för Fredriksbergslaget Stefan Magnusson hittade en död älg på vägen upp till torpet Älgsjöhöjden, fem kilometer sydväst om Fredriksberg.

Jägarna förundrades över att hitta en död älg med trådar kring bakbenen på en mindre väg.

Älgen har sprungit in i och fastnat i trådarna i ett så kallat vargstaket. Skriver Dala-Demokraten.

Normalt ska ett sådant femtrådigt staket vara strömställt för att avskräcka djur, både utifrån och inifrån inhägnade område. Hästarna som vistats i hägnet flyttade med senaste ägaren.   Stängseltrådarna har lämnats i en stor inhägnad kring torp, åkrar och skog.

Älgen har lyckats kämpa sig loss från de uppspända – inte strömsatta – trådarna. Med bakbenen intrasslade i tråd har tjuren släpat sig en bit och dukat under uppe på vägen.

Länsstyrelsens rovdjursbesiktningsman Göran Jansson åkte ut och tittade på platsen:

– Älgen har suttit fast i stängslet. Har väl inte sett trådarna för uppväxt gräs och sly. Släpat sig ett stycke och dukat under. Djurkroppen blev bortforslad genom jägarnas försorg redan i lördags.

– Detta var första gången på mitt område som ett vilt djur råkat fastna i trådarna. Det är väl inte meningen de ska lämnas utan el påslaget, säger Göran Jansson, till Dala-Demokraten.

DD: Ska inte stängseltråd som ej längre används plockas bort?
– Jo, det är sagt så när länsstyrelsen beviljar pengar till rovdjursstängsel att om verksamheten upphör ska stängslet plockas ner.

Torpet har varit till försäljning. Ett stort instängslat område har varit ett försäljningsargument. Nyligen har torpet fått en ny ägare.

Göran Jansson igen:
– Jag sammanträffade med nye ägaren. Vi kom överens om att det kanske är bäst att göra vissa öppningar så länge stängslet inte används. Jag fick uppfattningen att nye torpägaren har planer på att röja, dona och eventuellt ta dit fjällkor.

– Jägarkåren har i kampanjer i 20-30 års tid hjälpt till att rulla upp gammal rostig taggtråd som utgjort en fara för vilt, hundar och människor.

– Då är det inte meningen att rovviltstängsel ska lämnas.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser