Föreslår minst 73 lodjursföryngringar fram till år 2015

VÄSTERBOTTENS LÄN(JJ). En miniminivå på 73 lodjursföryngringar till och med år 2015 - det förslaget har de fyra nordliga länsstyrelserna skickat till Naturvårdsverket.

Målet är att det år 2025 ska finnas höst 400 lodjur inom renskötselområdet – för att det målet ska nås behöver antalet lodjur bli färre i norr och bli fler i söder.

Förslaget från Norra rovdjursförvaltningsområdet är en miniminivå på 26 lodjurföryingringar i Norrbottens län, 17 i Västerbottens län och lika många i Jämtlands län, samt 13 i Västernorrlands län.
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Västerbotten.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser