Föreslår längre jakttid på hjortar

Motala (JJ) Länsstyrelsen i Östergötland har skrivit till regeringen med förslag om att hjortjakten ska förlängas och pågå ända till sista februari, precis som älgjakten.

Länsstyrelsen i Östergötland föreslår att jakttiden på spetshjort och kalv av kronhjort förlängs en månad till den 28 februari för att harmoniera med jakt­tiden för älg och minska skadorna på skog.

Under februari bör det enligt länsstyrelsen vara möjligt att inrikta jakten efter de individer som orsakar betesskador på skogen. Motsvarande sker på många håll efter älg där jakten under februari inriktas på de individer som orsakat betesskador i tallplanteringar.
Länsstyrelsen föreslår samtidigt att jakttiden på hind av kronhjort inte utökas eftersom fosterutvecklingen i februari är långt gången, skriver Motala Vadstena tidning.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser