Föreslår fri jakt på varg

Stockholm (JJ) I en motion till riksdagen föreslår riksdagsman Sten Bergheden (m) fri jakt på varg i delar av landet.

Den första av sex tilldelade vargar i Gävleborgs län fälldes för ett par timmar sedan. Arkivfoto: Per Jonson.

I motionen anför Bergheden att djur anpassar sig efter människors beteende. I sin motion till riksdagen tar han Lettland som ett exempel där vargjakten är fri och det finns ändå gott om varg.

Vargen där är skygg och söker sig bort från befolkade områden. Bergheden menar att mycket tyder på att skillnaden mellan den lettiska vargens beteende och den svenska vargen helt eller delvis beror på att vargen ”lärt sig” att det är farligt att komma nära människor.

– Vi behöver införa åtgärder som minskar djurens tendens att ”socialisera sig”. För att minska vargtrycket och angreppen på tamboskap m m bör man överväga att på försök införa fri jakt på varg i delar av landet där vargen ökar och trycket på tamboskap är oacceptabelt höga, för att sedan kunna utvärdera detta, menar Sten Bergheden (m) i sin riksdagsmotion.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser