Föreslår en föryngring av varg

Södermanlands län(JJ) Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation har föreslagit miniminivåer för varg och lodjur i länet. Förslaget är tre årliga föryngringar av lodjur och en föryngring av varg som delas med grannlän, till dess att det finns minst tre vargföryngringar i södra Sverige.

Därmed är vargstammens storlek i länet beroende på hur utvecklingen ser ut i södra delen av landet.
– De regionala miniminivåerna är steg på vägen mot en rovdjursförvaltning där Länsstyrelsen själv fattar fler av de viktiga besluten, säger Liselott Hagberg, landshövding och ordförande i Viltförvaltningsdelegationen, i en kommentar på Länsstyrelsen Södermanlands hemsida. 

Det var en oenig delegation som fattade beslutet och ledamöter som företräder jägarna, samt politiska representanter för Moderaterna och Folkpartiet, reserverade sig mot beslutet.

Från flera delegater framhölls behovet av stöd till tamdjursägare om vargen etablerar sig i länet, bland annat för skadeförebyggande åtgärder.
Det här meddelar Länsstyrelsen Södermanlands län på hemsidan.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser