Föreslår en föryngring av varg

Södermanlands län(JJ) Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation har föreslagit miniminivåer för varg och lodjur i länet. Förslaget är tre årliga föryngringar av lodjur och en föryngring av varg som delas med grannlän, till dess att det finns minst tre vargföryngringar i södra Sverige.

Därmed är vargstammens storlek i länet beroende på hur utvecklingen ser ut i södra delen av landet.
– De regionala miniminivåerna är steg på vägen mot en rovdjursförvaltning där Länsstyrelsen själv fattar fler av de viktiga besluten, säger Liselott Hagberg, landshövding och ordförande i Viltförvaltningsdelegationen, i en kommentar på Länsstyrelsen Södermanlands hemsida. 

Det var en oenig delegation som fattade beslutet och ledamöter som företräder jägarna, samt politiska representanter för Moderaterna och Folkpartiet, reserverade sig mot beslutet.

Från flera delegater framhölls behovet av stöd till tamdjursägare om vargen etablerar sig i länet, bland annat för skadeförebyggande åtgärder.
Det här meddelar Länsstyrelsen Södermanlands län på hemsidan.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser