Föreslår att fler kid ska skjutas på Öland

ÖLAND(JJ). Kuljakt på rådjurskid är en underuttnytjad jaktform på Öland, det menar Magnus Johansson i Mörbylånga jaktvårdskrets. Han menar att fler kid bör skjutas av under hösten. Förutom att rådjuren orsakar problem i trädgårdar så har viltolyckorna, med rådjur inblandade, ökat kraftigt.

Tidigare har trädgårdsentusiasten Lars Berggren uttryckt sin frustration i Ölandsbladet kring problemen med rådjuren. Och han vill se en ökad avskjutning. 
Johansson förstår problemet, men pekar dock på att det inte är lätt att skjuta rådjur inom tätbebyggt område och att det är en fråga som kommunen måste ta ställning till.

Även om avskjutningen har ökat så menar han att den behöver öka ännu mer. 
På sikt menar Johansson att rävstammen kan ha möjlighet att  reglera rådjurstammen. 
– Det är kommunens ansvar att med hjälp av kommunala skyddsjägare sköta jakten inom tätbebyggt område, säger Magnus Johansson till Ölandsbladet.

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser