Förbud mot utfodring av vilt!

Stockholm (JJ) Regeringen vill ha bättre kontroll över utfodring av vilda djur. Nästa vecka presenteras en proposition med ändringar i jaktlagen som innebär att utfodring ska kunna förbjudas eller kontrolleras hårdare.

I förslaget finns också krav på att domstol som prövar överklagningar av jakt på björn, varg, järv, lo eller kungsörn ska handläggas skyndsamt. I dag kan dessa processer dra ut så långt att jaktsäsongen hinner ta slut.

Utfodring av vilt, som vildsvin och hjort blir allt vanligare och förekommer året runt. Enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht kan detta bidra till att viltpopulationen växer och även till skador på närliggande jordbruk samt fler trafikolyckor.

Syftet med lagändringen är att bättre reglera omfattningen av dessa skador. Länsstyrelserna får tillsynsansvar och lagändringen träder i kraft 1 december.

0 kommentarer

AKTUELLT

Samarbete över gränserna gav björn

Strömsund (JJ) I morse släppte Ralph Persson, sin plotthund RJ i ett känt björntillhåll i Vimmervattnet. Det blev starten på en lång jakt som buktade över flera jaktlagsgränser. Och även länsgränsen till Västernorrland.

Björnhane bet både jägarna och hunden

Ljusdal (JJ) Det gick riktigt hett till när Erik Söderlund och Axel Wallberg på tisdagen gemensamt fällde en 97-kilos björnhane. Den hann bita och skada både jägarna och en björnhund innan den föll.

Annonser