Förbud mot utfodring av vilt!

Stockholm (JJ) Regeringen vill ha bättre kontroll över utfodring av vilda djur. Nästa vecka presenteras en proposition med ändringar i jaktlagen som innebär att utfodring ska kunna förbjudas eller kontrolleras hårdare.

I förslaget finns också krav på att domstol som prövar överklagningar av jakt på björn, varg, järv, lo eller kungsörn ska handläggas skyndsamt. I dag kan dessa processer dra ut så långt att jaktsäsongen hinner ta slut.

Utfodring av vilt, som vildsvin och hjort blir allt vanligare och förekommer året runt. Enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht kan detta bidra till att viltpopulationen växer och även till skador på närliggande jordbruk samt fler trafikolyckor.

Syftet med lagändringen är att bättre reglera omfattningen av dessa skador. Länsstyrelserna får tillsynsansvar och lagändringen träder i kraft 1 december.

AKTUELLT

Bakslag både för staten och samebyarna i Girjasmålet

Luleå (JJ) Uppdaterad. Dagens dom i Girjasmålet innebär bakslag både för samebyarna och staten. Rätten slår fast att samebyn har "bättre rätt" till jakt och fiske, men den får inte ensam rätt att förvalta jakten och fisket. – Det fortsätter som förut – länsstyrelsen upplåter jakt och fiske till andra personer, säger Margareta Bergström, hovrättspresident, till Jaktjournalen.

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Annonser