Förbjuder all jakt på skogsfågel

Sala (JJ) All jakt på skogsfågel kommer att förbjudas inom det stora naturreservat som bildas i brandområdet utanför Sala i norra Västmanland.

Länsstyrelsen i Västmanland har beslutat att all jakt på skogsfågel inom brandområdet i Västmanland ska förbjudas. (Foto: Roger C Åström)

– Vi är positiva till jakt i det nya naturreservatet så länge det sker under ordnade former. Men det blir en del inskränkningar och krav på tillstånd. Jakt på skogsfågel förbjuds helt, säger Jan-Inge Tobiasson, länsstyrelsens förvaltare av det nya stora naturreservat som bildas i brandområdet utanför Sala i norra Västmanland.

Naturreservatet ska omfatta 6 300 hektar. Till det kommer en ekopark på 1 300 hektar som avsätts av Sveaskog och får liknande status som ett statligt naturreservat. Därmed ges skyddsstatus för mer än hälften av den areal på totalt 14 000 hektar som brann ned sommaren 2014.

– Ambitionen är att de jägare som jagade i området före branden ska få behålla den jakträtt de hade, säger Jan-Inge Tobiasson. Vi jobbar just nu för fullt med att skriva nya arrendeavtal mellan staten och dessa jaktlag. Kontrakten ska gälla för fem år i taget.

– Men det blir vissa restriktioner för jakten. Jakt på tjäder, orre och järpe förbjuds helt. Som det ser ut nu blir utfodring vid åtlar inte heller tillåtet. För röjning av skjutgator eller kring pass och för uppsättning av fasta jakttorn kommer tillståndskrav att gälla.

Vi är i grunden positiva till jakt på klövvilt i området eftersom det motverkar en alltför hård nedbetning av det lövsly som kommer upp på brandfälten.

Syftet med reservatet är enligt Tobiasson att natur och djurliv där ska påverkas så lite som möjligt av mänskliga ingrepp, skriver tidningen Skogsägaren.

 

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Annonser