Förbjuder all jakt på skogsfågel

Sala (JJ) All jakt på skogsfågel kommer att förbjudas inom det stora naturreservat som bildas i brandområdet utanför Sala i norra Västmanland.

Länsstyrelsen i Västmanland har beslutat att all jakt på skogsfågel inom brandområdet i Västmanland ska förbjudas. (Foto: Roger C Åström)

– Vi är positiva till jakt i det nya naturreservatet så länge det sker under ordnade former. Men det blir en del inskränkningar och krav på tillstånd. Jakt på skogsfågel förbjuds helt, säger Jan-Inge Tobiasson, länsstyrelsens förvaltare av det nya stora naturreservat som bildas i brandområdet utanför Sala i norra Västmanland.

Naturreservatet ska omfatta 6 300 hektar. Till det kommer en ekopark på 1 300 hektar som avsätts av Sveaskog och får liknande status som ett statligt naturreservat. Därmed ges skyddsstatus för mer än hälften av den areal på totalt 14 000 hektar som brann ned sommaren 2014.

– Ambitionen är att de jägare som jagade i området före branden ska få behålla den jakträtt de hade, säger Jan-Inge Tobiasson. Vi jobbar just nu för fullt med att skriva nya arrendeavtal mellan staten och dessa jaktlag. Kontrakten ska gälla för fem år i taget.

– Men det blir vissa restriktioner för jakten. Jakt på tjäder, orre och järpe förbjuds helt. Som det ser ut nu blir utfodring vid åtlar inte heller tillåtet. För röjning av skjutgator eller kring pass och för uppsättning av fasta jakttorn kommer tillståndskrav att gälla.

Vi är i grunden positiva till jakt på klövvilt i området eftersom det motverkar en alltför hård nedbetning av det lövsly som kommer upp på brandfälten.

Syftet med reservatet är enligt Tobiasson att natur och djurliv där ska påverkas så lite som möjligt av mänskliga ingrepp, skriver tidningen Skogsägaren.

 

AKTUELLT

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Så ska Sverige spöa Norge i första NM för ledhundar

Nora (JJ) I månadsskiftet augusti-september avgörs det första nordiska mästerskapet för ledhundar. – Taktiken är träning och åter träning, säger norabon Tomas Lager, som leder det svenska landslaget i tävlingarna, i Jaktjournalens webbradio.

Projekt vill lyfta viltköttet

Töreboda (JJ) Det nystartade projektet ”Rätt vilt till rätt kund” vill främja en så kort viltvarukedja från skog till matbord som möjligt. Med information och utbildning vill projektledare Per Åke Jern lyfta fram viltköttet som en råvara som kan erbjudas på både privata och offentliga menyer.

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser