Föräldralösa vargungar klarar sig på egen hand

Nu står det klart att de föräldralösa vargungarna i Amungereviret har klarat sig på egen hand. Det kan vargspårarna konstatera efter att ha spårat djuren.

När alfaparet i Amungenreviret sköts under vargjakten blev en grupp vargungar föräldralösa. Denna händelse skapade en debatt och bland annat uttrycktes oro från en del håll att vargungarna skulle svälta ihjäl under den kalla och snörika vintern. 

Allmänheten uppmanade länsstyrelsen att stödutfodra eller fånga in vargungarna. Men istället valde myndigheten att spåra vargarna. Och nu kan länsstyrelsen alltså konstatera att  vargungarna har klarat sig bra och klarar av att hitta mat själva. 

I reviret rör sig fyra djur och minst tre av dessa är kullsyskon från gruppen med föräldrarlösa vargar. Vargarna har framgångsrikt jagat både rådjur, hare och räv. 

Naturvårdsverket har anslagit medel för att finansiera spårningen.
Det här uppger SVT Gävledala.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser