Föräldralösa vargungar klarar sig på egen hand

Nu står det klart att de föräldralösa vargungarna i Amungereviret har klarat sig på egen hand. Det kan vargspårarna konstatera efter att ha spårat djuren.

När alfaparet i Amungenreviret sköts under vargjakten blev en grupp vargungar föräldralösa. Denna händelse skapade en debatt och bland annat uttrycktes oro från en del håll att vargungarna skulle svälta ihjäl under den kalla och snörika vintern. 

Allmänheten uppmanade länsstyrelsen att stödutfodra eller fånga in vargungarna. Men istället valde myndigheten att spåra vargarna. Och nu kan länsstyrelsen alltså konstatera att  vargungarna har klarat sig bra och klarar av att hitta mat själva. 

I reviret rör sig fyra djur och minst tre av dessa är kullsyskon från gruppen med föräldrarlösa vargar. Vargarna har framgångsrikt jagat både rådjur, hare och räv. 

Naturvårdsverket har anslagit medel för att finansiera spårningen.
Det här uppger SVT Gävledala.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser