För få föryngringar – Kommande lodjursjakt i Värmland ställs in

Värmland (JJ) Det blir ingen licensjakt på lodjur i Värmland i mars. Länsstyrelsen har efter genomgång av inventeringsresultatet beslutat att ställa in jakten.

Enligt länsstyrelsens inventering har endast nio föryngringar konstaterats. Det är för få.

– Vi ligger på miniminivån, det lägsta antalet familjegrupper som vi ska ha i Värmland. Vi har ett förvaltningsintervall där golvet är 10. Är det över 10 familjegrupper, det är då vi diskuterar licensjakt, säger David Höök, vilthandläggare länsstyrelsen till Nya Wermlands Tidning.

I fjol tilldelade länsstyrelsen två lodjur på licensjakten. Båda fälldes i Torsby kommun.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser