Folkkär vit värmlandsälg ska skjutas

Eda (JJ) Den vita älgen i Eda, Värmland har blivit en världskändis sedan filmklipp av den spridits på nätet men den har också blivit allt mer tam. Efter ett utfall mot en kvinna med hund har nu skyddsjakt beviljats.

– Det var för en vecka sedan som en kvinna motionerade sina två hundar. Då stod den vita älgen nära där hon passerade. Då fullföljde älgen ett utfall som resulterade i att kvinnan föll omkull. Som tur var kunde en granntant skrämma bort älgen, berättar Mats Andersson, ordförande i Tväruds viltvårdsområde till SR P4 Värmland..

Kvinnan fick föras till sjukhus och är nu sjukskriven. På grund av incidenten har polisen beslutat att älgen får skyddsjagas.

– Det finns ett beslut att den ska avlivas för att den utgör en fara. Jag har pratat med jaktlaget som säger att de i första hand tänker försöka andra åtgärder för att få bort älgen, säger Christer Lööf, lokalpolischef i Arvika tillSR P4 Värmland..

Många jägare i området avser inte att fälla älgen trots att älgjakten pågår. Även kommunalrådet i Eda anser att älgen ska få leva vidare eftersom den har ett stort marknadsföringsvärde för bygden.

– Formellt kan jag ju inte göra något. Jag kan bara vädja till jaktlagen att inte skjuta älgen. Jag kan tänka mig att åka dit och agera mänsklig sköld så att den inte kan skjutas, säger kommunalrådet Hans Nilsson, till SR P4 Värmland.

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser