Folkaktionen vill bli del av vargkommitté

Kungsbacka (JJ) Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht(S) och miljö- och energiminister Åsa Romson(MP) har meddelat att vill återinföra en permanent vargkommitté med mål att få till stånd en långsiktig vargförvaltning. Nu begär Folkaktionen Ny Rovdjurspolitik att få vara med i kommittén.

Den permanenta vargkommittén har enligt Folkaktionen som mål att få balans i vargpolitiken samt att få till stånd en långsiktigt hållbar förvaltning av vargstammen. Föreningen menar att en långsiktigt hållbar förvaltning av vargstammen är beroende av lokal acceptans – så som EU:s Art- och habitatdirektiv föreskriver.

– För att kunna arbeta för våra medlemmars intressen begär vi att få representation i den Permanenta vargkommittén, säger Mats Persson, ordförande i ett uttalande.

Folkaktionen för närvarande cirka 18 500 medlemmar med tyngdpunkten i vargdistrikten på landsbygden.I Föreningens stadgar står följande att läsa ”Folkaktionen Ny Rovdjurspolitik (FNR) är en svensk landsomfattande politiskt obunden organisation, med uppgift att verka för en rovdjurspolitik sådan att inga konflikter uppstår mellan stora rovdjur och människor, där de bor och bedriver sin verksamhet och näring.”

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser