Folk flockas runt orädd björn

Enköping (JJ) I ett par dagar har en björn huserat utanför Enköping och blivit något av en turistattraktion. Nu går Länsstyrelsen ut och uppmanar allmänheten att lämna björnen i fred.

Vid 16-tiden i går räknades 97 bilar intill platsen där björnen låg. Foto: Jesper Jönsson.

En brunbjörn har sedan i torsdags synts på ett fält vid Torstuna kyrka, norr om Enköping.  I går var uppskattningsvis närmare 200 personer där för att se och fotografera björnen när den låg och åt spillsäd.

– Människor bör hålla sig därifrån, säger Per Blomkvist på Länsstyrelsen.

Många personer har de senaste dagarna tagit sig till platsen där björnen befinner sig. Länsstyrelsen uppmanar människor att inte störa björnen. Ett stort uppbåd nyfikna människor innebär en stress för björnen, särskilt när det pågår under en längre tid. Det kan göra att björnen till slut måste avlivas, då risken att den kan skada människor blir för stor.

– Även om björnen kan verka lugn så kan den plötsligt gå till attack. Det tar inte många sekunder för en björn att springa 100 meter. Björnen behöver lugn och ro och bör därför lämnas ifred, säger Per Blomkvist, naturbevakare på Länsstyrelsen i Uppsala län.

Björnar har ofta ett säkerhetsavstånd, som vi människor måste respektera. En viktig regel är att aldrig mata en björn.

De senaste tre åren har allt fler björnobservationer kommit in till Länsstyrelsen. Minst två björnar har övervintrat i länet den senaste vintern och en annan björn tågdödades utanför Tierp i våras. Sannolikt har också ett okänt antal individer rört sig i vårt län till och från, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser