Föjlderna av fästingplågan allt värre

SOLNA (JJ) Antalet fall av TBE till följd av fästingplågan har ökat kraftigt enligt smittskyddsinstitutet. Varför ökningen är så stor vet man inte, men vädret, tillgång på rådjur och ett riktigt gnagarår är bidragande orsaker.

Hittills i år har 144 fall av TBE rapporterats till Smittskyddsinstitutet. Bara under augusti månad fram tills i dag har det anmälts 66 fall av TBE. Motsvarande siffra har mellan 2007-2010 varit 25-48 fall.

Orsakerna till ökningen är många och det går inte att fastställa en specifik faktor till ökningen.

– Fästingar klarar kalla och snörika vintrar ganska bra, men då blir antalet rådjur färre å andra sidan, så det är inga raka samband, förklarar Marika Hjertqvist, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Det är dock långt ifrån alla fästingbett som leder till TBE.

– Det är bara runt en procent av fästingarna som bär på TBE, men även om man blir biten av en sådan är det inte säkert att man blir sjuk. 

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser