Föjlderna av fästingplågan allt värre

SOLNA (JJ) Antalet fall av TBE till följd av fästingplågan har ökat kraftigt enligt smittskyddsinstitutet. Varför ökningen är så stor vet man inte, men vädret, tillgång på rådjur och ett riktigt gnagarår är bidragande orsaker.

Hittills i år har 144 fall av TBE rapporterats till Smittskyddsinstitutet. Bara under augusti månad fram tills i dag har det anmälts 66 fall av TBE. Motsvarande siffra har mellan 2007-2010 varit 25-48 fall.

Orsakerna till ökningen är många och det går inte att fastställa en specifik faktor till ökningen.

– Fästingar klarar kalla och snörika vintrar ganska bra, men då blir antalet rådjur färre å andra sidan, så det är inga raka samband, förklarar Marika Hjertqvist, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Det är dock långt ifrån alla fästingbett som leder till TBE.

– Det är bara runt en procent av fästingarna som bär på TBE, men även om man blir biten av en sådan är det inte säkert att man blir sjuk. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser