FN tar Sverige i örat om renarna och rovdjuren

Kiruna (JJ) FN:s rasdiskrimineringskommitté har synpunkter på det höga rovdjurstryck som renäringen i Sverige tvingas leva under. FN-kommittén uppmanar Sverige att ersätta skador i renskötseln full ut och jobba för max tioprocentiga rovdjursskador på renhjordarna.

Sverige efterlever inte den politik som beslutats i Sveriges Riksdag om renskötseln och rovdjuren. Foto: Gettyimages

Sameradion rapporterar att Sverige för två veckor sedan var kallat till Geneve för ett förhör av FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Nu kommer kommittén med ett tungt yttrande om den svenska rovdjurspolitiken i renskötselområdet.

”Sverige ska genomföra rovdjurspolitiken som beslutades 2013, så att renskötare kompenseras helt för skador som orsakats av rovdjur. Sverige ska också fortsätta samråden för att se till att den beslutade toleransnivån på 10 procents rovdjursskador ska efterlevas”, skriver kommittén.

Åsa Larsson Blind är president i Samerådet, som representerar de olika samiska organisationerna. Hon är glad över rasdiskrimineringskommitténs tydliga ställningstagande.

Efterlyser handling

– Sedan beslutet om max tioprocentiga skador av rovdjur togs i Riksdagen, 2013, har man inte gjort någonting åt själva problemet, att det är för mycket rovdjur i renskötselområdet, säger Åsa Larsson Blind till Jaktjournalen.

Politikerna har beslutat, men det verkställs inte av de statliga myndigheterna. Istället kan renägarna och de samiska organisationerna konstatera att vissa samebyar har uppemot 40 procentiga skador.

– Det betyder att 40 procent av de vuxna djuren som man har i vinterhjord tas av rovdjur. Det leder i slutändan till det inte föds tillräckligt med renkalvar utan renhjordarna minskar. Det leder till kollaps i renskötseln. Nu måste det göras någonting, säger Åsa Larsson Blind.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser