”Flyttvargen” på väg mot Norge?”

Filipstad (JJ) Vargtiken som förra veckan fångades vargen in i Jämtland och kördes ner till Kilsbergen har gått in i östra Värmland och passerat Filipstad. Frågan är om hon hittar någon hane för att bilda revir, eller om hon fortsätter rakt in i Norge?

Naturvårdsverket får en signal från hennes GPS-mottagare var sjunde timme, med uppgifter om hennes rörelser, timme för timme.
– Hon tenderar att undvika gårdar och samhällen, säger Fredrik Vilde, rovdjursansvarig i Örebro län, till NWT.se. Hon har en väldigt stadig kurs mot nordväst. Fortsätter hon så är hon snart i Norge.  
Tiken kan gå  4-5 mil på en natt och chansen finns att hon kan svänga av sin nuvarande kurs och gå mot Svegstrakten där hon fångades.
I Värmland finns det inga revir med ensamma hanar, men mellan reviren kan det finnas.  Det finns ett 20-tal vargrevir i Värmland med totalt ett hundratal vargar.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser