Flyttvarg oroar renskötare

Idre (JJ) Den vargtik som flyttades till Örebro finns nu i Dalarna. Vargen är bara cirka en mil från en hjord med vajor som ska kalva, vilket oroar Benny Jonsson i Idre sameby.

– Visst är det oroande. Den kan ju komma in i hjorden och dessutom bilda revir, säger samebyns rovdjursansvarige Benny Jonsson till Oddasat.se Han fick nyligen besked av länsstyrelsen i Dalarna att vargen har återvänt till länet, efter ett kort besök i Jämtlands län.
Det ligger på Naturvårdsverkets bord att ta beslut om vargens framtid och Benny Jonsson har genom länsstyrelsen framfört följande:
– Vi har sagt att de får flytta den eftersom det är kalvning. Skulle den komma in i hjorden tar vi bort den med stöd av 28:a, säger han.
– Tycker de att den är värdefull så måste de flytta den. Huvudsaken är att den inte kommer hit, säger Benny Jonsson.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser