Flyttvarg oroar renskötare

Idre (JJ) Den vargtik som flyttades till Örebro finns nu i Dalarna. Vargen är bara cirka en mil från en hjord med vajor som ska kalva, vilket oroar Benny Jonsson i Idre sameby.

– Visst är det oroande. Den kan ju komma in i hjorden och dessutom bilda revir, säger samebyns rovdjursansvarige Benny Jonsson till Oddasat.se Han fick nyligen besked av länsstyrelsen i Dalarna att vargen har återvänt till länet, efter ett kort besök i Jämtlands län.
Det ligger på Naturvårdsverkets bord att ta beslut om vargens framtid och Benny Jonsson har genom länsstyrelsen framfört följande:
– Vi har sagt att de får flytta den eftersom det är kalvning. Skulle den komma in i hjorden tar vi bort den med stöd av 28:a, säger han.
– Tycker de att den är värdefull så måste de flytta den. Huvudsaken är att den inte kommer hit, säger Benny Jonsson.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser