Flyget fick vänta – sköt björn istället

Dorotea (JJ) Det var minst sagt i sista minuten som Robert Salomonssons kompis John Daniels, Stockholm, lyckades skjuta en björn i Doroteafjällen. Klockan 15.00 skulle flyget lyfta, men gångståndet närmade sig och Daniels bokade om flyget...

 

Gångståndet närmade sig, men flyget hem till Stockholm fick vänta. John Daniels fällde björnen för Robert Salomonssons båda hundar Urac och Pelton.

I fyra dagar har John Daniels, Stockholm, varit uppe hos Robert Salomonsson, i Västerbotten för att om möjligt få skjuta en björn. Men det har varit trögt, under de tre första dagarna har man inte haft något uppslag, inga spår och ingen skit på vägarna.

– I morse var vi som vanligt ute och spanade och plötsligt hittar vi en björnskit som inte fanns igår. Jag tog Urac i band och spårade cirka 800 meter efter vägen, sedan hade den vikit av in i skogen, berättar Robert.

Med sig hade han flickvännen Nathalie som filmade och kompisen Johan. Jaktledaren Per-Mikael Baer drog sig om upp fjällskogskanten för att kikarspana.

– Efter ett tag hittade vi ett område med mycket bär och vi kunde se hur björnen gått och ätit. Även Urac blev mer ivrig och jag släppte honom, det blev upptag en kilometer bort och då släppte jag även på Pelton till ståndskallet.

– Jag och John smög in på ståndskallet och när vi var 15 meter ifrån fick jag se ryggen på björnen. Jag viftade till John att komma och skjuta, men björnen fick förmodligen vind av oss och stack iväg upp mot fjället.

Nu började det bli knappt om tid. Klockan 15.00 skulle Johns plan gå till Stockholm och man beslutade sig för att John och Nathalie skulle dra sig ut på vägen och stanna där. Medan Robert skulle hänga på gångståndet upp mot fjällkanten där det nu blivit ståndskall.

– Jag var kanske 800 meter ifrån då jag hör skottlossning och ståndet går loss. Det är ripjägare som skjuter och skrämmer björnen rakt mot mig. När björnen är 400-500 meter ifrån mig dyker två nya ripjägare upp som skjuter på en ripkull, nu vinklar björnen och drar sig mot upptagsplatsen.

– Jag ringer till Nathalie och berättar vad som hänt, men de har full koll och hör gångståndet komma sakta mot dem. Till slut kommer björnen upp på vägen och John kan skjuta den med ett perfekt skott?  

Fick Nathalie bra filmbilder?

– Nej, tyvärr, av misstag hade jag fått med mig båda videokamerorna i min ryggsäck. Men Pelton hade kamera i västen och jag hoppas att det blev bra bilder.

– Tyvärr inträffade ett missöde, när björnen rullade ned i diket rusade hundarna fram och björnen lyckades bita Urac.

Just nu är Nathalie Jonsson hos veterinär i Vilhelmina med Urac. Han har blivit biten i låret och förmodligen har en klo gått in i käken.

– Han går på alla ben, men vi har just gett honom lugnande nu och vi hoppas att det bara är muskulärt. Han brukar vara försiktig vid påskjutna björnar, men den här gången kom han för nära, berättar Nathalie.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser