Flera vargföryngringar i Gävleborg

Nu står det klart att föryngringar skett i minst tre vargrevir som berör Gävleborgs län.

Länsstyrelsen har hittills säkrat föryngringar i Skrälldalen, Amungen och Galven. Man misstänker även att en föryngring skett i Korsån.Totalt berördes Gävleborg av åtta vargrevir under vintern 2008-2009. Övriga fyra revir består av en familjegrupp (Ockelbo), ett revirmarkerande par (Tenskog) och två revirmarkerande ensamma hannar (Haverö och Voxna).

– I dagsläget finns inga indikationer på föryngring i Ockelbo och Tenskog, föryngring kan dock inte uteslutas i dessa två revir. Haverö och Voxna är två revir där endast en revirmarkerande ensam hane kunnat spåras under vintern och här är föryngring därför inte särskilt trolig i år, säger Tomas Bernelind som är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.Utöver nämnda revir med stationära vargar så kan det finnas vargar i andra delar av länet eftersom många valpar från tidigare år vandrar ut ur sitt ursprungsrevir under våren.

Av de valpar som föddes i Gävleborgs län under 2008 har tre kunnat följas med hjälp av deras sändare. Utifrån GPS-positioner vet man att en tikvalp från Galven under våren har vandrat till Norge. En hanvalp från Galven har vandrat till Stockholms län och en hanvalp från Ockelbo befinner sig just nu i Östergötlands län, rapporterar Svenska Jägareförbundet.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser