Flera vargföryngringar i Gävleborg

Nu står det klart att föryngringar skett i minst tre vargrevir som berör Gävleborgs län.

Länsstyrelsen har hittills säkrat föryngringar i Skrälldalen, Amungen och Galven. Man misstänker även att en föryngring skett i Korsån.Totalt berördes Gävleborg av åtta vargrevir under vintern 2008-2009. Övriga fyra revir består av en familjegrupp (Ockelbo), ett revirmarkerande par (Tenskog) och två revirmarkerande ensamma hannar (Haverö och Voxna).

– I dagsläget finns inga indikationer på föryngring i Ockelbo och Tenskog, föryngring kan dock inte uteslutas i dessa två revir. Haverö och Voxna är två revir där endast en revirmarkerande ensam hane kunnat spåras under vintern och här är föryngring därför inte särskilt trolig i år, säger Tomas Bernelind som är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.Utöver nämnda revir med stationära vargar så kan det finnas vargar i andra delar av länet eftersom många valpar från tidigare år vandrar ut ur sitt ursprungsrevir under våren.

Av de valpar som föddes i Gävleborgs län under 2008 har tre kunnat följas med hjälp av deras sändare. Utifrån GPS-positioner vet man att en tikvalp från Galven under våren har vandrat till Norge. En hanvalp från Galven har vandrat till Stockholms län och en hanvalp från Ockelbo befinner sig just nu i Östergötlands län, rapporterar Svenska Jägareförbundet.

4 kommentarer

 • Tänk om!
  Ja,tänk om alla dessa dj-ar kunde vandra bort!
  Så skönt om vi slapp eländet!!

 • Vargwebben
  Undrar varför inte vargreviren i Gävleborg finns med på webben när det tydligen finns sändarvargar i området

 • Vargkramare i Skåne !
  Anledningen till att vargwebben ligger stängd i Gävleborg beror på att en varkramare ifrån Skåne har polis anmält Lästyrelsen i Gävleborg. Hutlöst löjligt.

 • Bedrövligt
  De är tamefan bedrövligt att hela sveriges vargstam ska leva på en bråkdel av sveriges yta

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser