Flera vargangrepp i Dalsland

Mellerud (JJ) En strävhårig tax dödades i söndags av varg när deltog under jakt utanför Mellerud. Dessutom har 13 får dödats den senaste veckan i Dalskog. Göte Johansson, rovdjurspårare och besiktningsman på Länsstyrelsen är säker på att det skett föryngring på Kroppefjäll i år.

Göte Johansson, rovdjursspårare och besiktningsman på Länsstyrelsen är uppgiven över situationen i området. foto: Per JonsonDen strävhåriga taxen dödades under pågående rådjursdrev på en jaktmark i det brutna landskapet öster om E45:an mellan Mellerud och Erikstad.

– Hunden levde fortfarande när ägaren kom fram men när de tagit hem hunden dog den. Besiktningen av kroppen visade att den var helt demolerad med kraftiga bitskador i huvud, nacke, kors och ljumskar, säger Göte Johansson, rovdjursspårare och besiktningsman på Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Att det rör sig om varg råder enligt Göte Johansson inga tvivel om.

– Tio minuter innan jag kom till gården för att besiktiga hunden går en varg rätt över gårdsplanen hos den drabbade hundägaren.

Göte Johansson berättar också att det skett tre vargangrepp på en gård i Dalskog, som ligger mittemellan Mellerud och Bäckefors.

– Gården har blivit av med 13 får sedan den tredje november. Först tog vargarna två får, tre dar senare tog de ett får och ytterligare fyra dagar senare, igår tog vargen tio får. Detta trots att Länsstyrelsen satt upp akutstängsel i form av elnät. När jag kom dit låg de döda fåren utspridda på en stor yta och nätet var nersprunget.

Enligt Göte Johansson syntes tydligt spår efter varg och han är säker på att det är varg från Kroppefjällsreviret som dödat fåren i Dalskog.

– Jag såg massa spår, både stora och små. Det har varit föryngring i reviret men den här spårobservationen räcker inte. För att Naturvårdsverkets regelverk ska anse det vara bekräftat krävs spårning i tre kilometer, säger han.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Annonser