Flera vargangrepp i Dalsland

Mellerud (JJ) En strävhårig tax dödades i söndags av varg när deltog under jakt utanför Mellerud. Dessutom har 13 får dödats den senaste veckan i Dalskog. Göte Johansson, rovdjurspårare och besiktningsman på Länsstyrelsen är säker på att det skett föryngring på Kroppefjäll i år.

Göte Johansson, rovdjursspårare och besiktningsman på Länsstyrelsen är uppgiven över situationen i området. foto: Per JonsonDen strävhåriga taxen dödades under pågående rådjursdrev på en jaktmark i det brutna landskapet öster om E45:an mellan Mellerud och Erikstad.

– Hunden levde fortfarande när ägaren kom fram men när de tagit hem hunden dog den. Besiktningen av kroppen visade att den var helt demolerad med kraftiga bitskador i huvud, nacke, kors och ljumskar, säger Göte Johansson, rovdjursspårare och besiktningsman på Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Att det rör sig om varg råder enligt Göte Johansson inga tvivel om.

– Tio minuter innan jag kom till gården för att besiktiga hunden går en varg rätt över gårdsplanen hos den drabbade hundägaren.

Göte Johansson berättar också att det skett tre vargangrepp på en gård i Dalskog, som ligger mittemellan Mellerud och Bäckefors.

– Gården har blivit av med 13 får sedan den tredje november. Först tog vargarna två får, tre dar senare tog de ett får och ytterligare fyra dagar senare, igår tog vargen tio får. Detta trots att Länsstyrelsen satt upp akutstängsel i form av elnät. När jag kom dit låg de döda fåren utspridda på en stor yta och nätet var nersprunget.

Enligt Göte Johansson syntes tydligt spår efter varg och han är säker på att det är varg från Kroppefjällsreviret som dödat fåren i Dalskog.

– Jag såg massa spår, både stora och små. Det har varit föryngring i reviret men den här spårobservationen räcker inte. För att Naturvårdsverkets regelverk ska anse det vara bekräftat krävs spårning i tre kilometer, säger han.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser