Flera tecken på ny jaktmyndighet

Kungsbacka (JJ) En ny moderat motion om en ny jaktmyndighet, enighet i oppositionen samt uttalanden från politiker. En ny jaktmyndighet kan bli verklighet snabbare än vi trott.

Nästa vecka kommer frågan om en ny jaktmyndighet diskuteras miljö- och jordbruksutskottet. Den moderata skaraborgspolitikern Sten Berghed har motionerat frågan i riksdagen.

Han skriver ”Jakten och jägarna är en stor samhällsresurs, men vi behöver bryta ut den verksamheten från Naturvårdsverket ansvarsområde. I nuläget behövs en bredare kompetens för dessa frågor, personer som jobbar med helheten inom jakten och viltförvaltningen i nära samarbete med jägarna. Vi behöver därmed sätta större fokus på jakten och jägarnas betydelse för vår viltförvaltning och ha en ny mer renodlad myndighet för detta.”

I ett twitterinlägg har också moderaternas jaktpolitiska talesperson Ulf Berg kommenterat tidningen Svensk Jakts artikel som lyfte frågan om en ny myndighet.

Ulf Berg skriver i sitt inlägg att vägen till en ny myndighet kan vara kortare än Svensk Jakt tror. Han säger vidare intervju med tidningen att det inte är uteslutet att riksdagen kan komma med ett tillkännagivande till regeringen om att en ny jaktmyndighet ska inrättas så fort som möjligt.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser